Svet 6.3.2013 5:00

V Nürnbergu razstava Rembrandtovih grafik

Nürnberg, 6. marca - V Nemškem nacionalnem muzeju v Nürnbergu je od danes na ogled razstava Rembrandtovih grafik. Na njej je predstavljenih 44 jedkanic, ki ponujajo dober vpogled v grafično ustvarjanje tega nizozemskega slikarja in grafika.

Motivno je na razstavi mogoče videti od umetnikovih avtoportretov in upodobitev članov njegove družine do svetopisemskih motivov in študij narave. Razstava bo odprta do 26. januarja prihodnje leto, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V Nemškem nacionalnem muzeju se ustvarjanju grafične zbirke posvečajo že od 19. stoletja. V njej imajo kar 106 grafik iz Rembrandtove delavnice.

Rembrandt van Rijn (1606-1669) se je rodil v Leidnu na Nizozemskem kot sin premožnega mlinarja. Študiral je slikarstvo v rojstnem mestu in od leta 1623 v Amsterdamu. Med letoma 1625 in 1631 je delal v Leidnu, nato v Amsterdamu. Leta 1634 se je poročil z bogato Saskio van Uylenburg. Po materini in ženi smrti je zašel v hude finančne težave. Moral je prodati hišo in dragocenosti, da je izplačal dolžnike.

Ustvaril je okoli 700 slik, 300 grafik in več kot 1600 risb. Izbiral je svetopisemske in mitske motive ter izdeloval portrete, žanrske prizore, tihožitja in alegorije. V prvem amsterdamskem obdobju (1631-42) je ustvarjal v izrazito baročnem slogu, z bogatimi toplimi barvami, kasneje pa z umirjenejšim koloritom in z vse globljo psihološko analizo in poduhovljenostjo. Mojstrsko je obvladoval igro svetlobe.

Med njegovimi najpomembnejšimi deli so slike Nočna straža, Anatomija dr. Tulpa, Predstojniki suknjarskega ceha in Vrnitev izgubljenega sina.