Slovenija 6.3.2013 11:33

Na Ljubljanskem gradu ambientalna postavitev Mirsada Begića

Ljubljana, 6. marca - V Peterokotnem stolpu Ljubljanskega gradu bo danes od 18. ure na ogled ambientalna postavitev umetnika Mirsada Begića z naslovom Zgodba za vse. "Begićevo delo je zbranost vseh kiparjevih spoznanj in likovnega znanja, je epopeja bitja, epoha človeške eksistence, umetnostni presežek," je o Begovićevem ustvarjanju zapisal likovni kritik Andrej Medved.

Medved Begovićevo postavitev ocenjuje "kot pravo arheologijo - najdbo in iznajdbo, dokončnost neke forme, ki spremlja in spreminja naše bivanje v tostranstvu prehodu v onostranstvo". Ostanki Begovićeve nevidne zgradbe in prostora po Medvedovem mnenju v slovenski likovni umetnosti nimajo vzporednic.

Postavitev je, tako Medved, "nekakšna skrepenela gmota naplavina kot strdek-zgošča, kot preostanek drugega, minulega sveta, realnega sveta, ki je izginil, to se pravi fizičnega, telesnega sveta, ki se prav zdaj spreminja v duhovno, metafizično vesolje, ki lebdi, v neminljivosti trajanja, v večnostni privid, ki zdaj, pred nami vstaja, v bivanje, v nebitje brezčasnega prostora, po neki končni in dokončni kataklizmi".

Mirsad Begić se je rodil leta 1953 v Glamoču v BiH. Leta 1974 je končal srednjo umetniško šolo v Sarajevu in se vpisal na ljubljansko Akademijo za likovno umetnost. Diplomiral je na kiparskem oddelku ter končal še kiparsko specialko. Izpopolnjeval se je tudi v Londonu. Od leta 1983 živi in ustvarja v Ljubljani.

Njegova dela so v galerijskih zbirkah Moderne galerije Ljubljana, Galerije Murska Sobota, Galerije Božidarja Jakca v Kostanjevici na Krki, Miklove hiše Ribnica, v Tuzli, Pančevu, Somborju, Kikindi, Sarajevu, v japonskem Kobeju ter v številnih zasebnih zbirkah.

Razstava na Ljubljanskem gradu, ki jo pripravljajo v sodelovanju z Društvom likovnih umetnikov Ljubljana, bo odprta do 14. aprila.