Svet 7.3.2013 5:00

Španski arhitekt Calatrava zaradi beneškega mostu pred računskim sodiščem

Benetke, 7. marca - Svetovno poznani španski arhitekt Santiago Calatrava se bo moral novembra zagovarjati na italijanskem računskem sodišču zaradi izjemnega povečanja stroškov pri gradnji mostu preko kanala Grande v Benetkah. Most iz jekla in stekla je bil prvi, ki je bil po 70 letih zgrajen čez glavni beneški kanal, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Calatravin most je četrti most preko kanala Grande. Most, ki si ga odprli leta 2009, je doživel številne kritike zaradi svoje modernosti, ker niso bili urejeni dostopi za invalide in zaradi vrtoglavo naraslih stroškov.

Italijansko računsko sodišče je podalo mnenje, da so "v oči bijoče hibe in način, kako je bil projekt realiziran", pripeljale v "izjemno zbirko napak", piše dpa.

Od arhitekta sodišče zahteva skoraj 1,1 milijona evrov odškodnine in še 2,8 milijona evrov od drugih obtoženih, treh inženirjev, sodelavcev mestnih oblasti. Prvo zaslišanje je napovedano za 13. november.

Gradnja mostu je trajala več kot deset let in je stala deset milijonov evrov, medtem ko naj bi most po prvotnih načrtih stal štiri milijone evrov. Poleg tega je zaradi uporabljanih materialov potreben nenehen nadzor in vzdrževanje mostu.

Po pisanju beneškega časnika Il Gazzettino naj bi od njegovega odprtja do danes za vzdrževanje mostu porabili že 816.000 evrov.