Na hitro prelistano 9.3.2013 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 9. marca - Pri založbi Modrijan so izdali monografijo o slikarju Ivetu Šubicu, na Zavodu za varstvo kulturne dediščine Slovenije pa vodnik po cerkvi sv. Janeza v Bohinju avtorice Ksenije Rozman. Pri Mladinski knjigi je izšel mladinski roman Patricka Nessa Sedem minut čez polnoč, pri založbi Miš pa mladinsko delo Norci in naključja Marcusa Sedgwicka.

Ljubljana. Mladinski roman pisatelja Marcusa Sedgwicka z naslovom Norci in naključja. Foto: STA

Ljubljana.
Mladinski roman pisatelja Marcusa Sedgwicka z naslovom Norci in naključja.
Foto: STA

Ljubljana. Monografija o življenju in delu slikarja Iveta Šubica. Foto: STA

Ljubljana.
Monografija o življenju in delu slikarja Iveta Šubica.
Foto: STA

Ljubljana. Mladinski roman pisatelja Patricka Nessa z naslovom Sedem minut čez polnoč. Foto: STA

Ljubljana.
Mladinski roman pisatelja Patricka Nessa z naslovom Sedem minut čez polnoč.
Foto: STA

Ljubljana. Cerkev Arhiv STA.

Ljubljana.
Cerkev
Arhiv STA.

IVE ŠUBIC: SLIKAR POLJANSKE DOLINE - MONOGRAFIJA O ŠUBIČEVEM ŽIVLJENJU IN DELU

Monografija je prvo poglobljeno strokovno delo o slovenskem slikarju, grafiku in ilustratorju Ivetu Šubicu (1922-1989). Založba Modrijan, ki je delo izdala v sozaložništvu z Muzejskim društvom Škofja Loka, je k sodelovanju povabila umetnostne zgodovinarje mlajše in srednje generacije, ki so na umetnikovo delo že lahko pogledali s časovno distanco. Knjiga prinaša šest razprav. Uvodno besedilo je prispevala Nadja Zgonik, v knjigi pa so še obširni prispevki Miklavža Komelja, Barbare Borčić, Saše Bučan, Tomaža Krpiča in Janka Štampfla.

Na teme, ki so si jih izbrali avtorji, je vezan tudi obširen korpus celostranskih reprodukcij. Monografijo zaključujejo esej o slikarjevem življenju, ki ga je napisala Sonja Porle, ter spominski zapisi štirih Šubičevih sodobnikov: Jožeta Ciuhe, Toneta Pavčka, Rudija Šelige in Alenke Gerlovič. Knjigi, v kateri je reproduciranih okoli 260 umetnikovih del, je dodan še pregled umetnikovih razstav, javnih del, knjižnih izdaj in nagrad. Oblikovalka Nives Lunder je knjigo dopolnila s skicami iz umetnikovega bogatega risarskega arhiva. Fotografije so delo Tomaža Lundra, ki je umetnikovo delo spremljal in dokumentiral od leta 1978 dalje. Delo je uredil Tomaž Krpič, umetniške reprodukcije pa je izbrala in uredila Maja Šubic.

CERKEV SV. JANEZA V BOHINJU - VODNIK PO CERKVI SV. JANEZA KRSTNIKA IN NJENI OKOLICI

Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije je v zbirki Kulturni in naravni spomeniki Slovenije izdal 215. zvezek z naslovom Cerkev sv. Janeza v Bohinju. Avtorica besedila je umetnostna zgodovinarka Ksenija Rozman, avtor fotografij in informacijskih načrtov pa akademski kipar Drago Bac, ki je digitalno restavriral tudi arhivske fotografije. Vodnik je izšel tudi v angleški različici, za prevod sta poskrbeli Alenka in Branka Klemenc. V uvodu knjižice je predstavljen geografski prostor Bohinja, njegova arheološka preteklost in ime ter prvi pisni podatki o tem prostoru. Osrednji del knjige predstavlja cerkev sv. Janeza Krstnika z njeno arhitekturo in opremo. Na koncu sta predstavljeni še dve cerkvi v okolici: cerkev sv. Duha nad jezerom ter sv. Pavla v Stari Fužini.

SEDEM MINUT ČEZ POLNOČ - MLADINSKI ROMAN PATRICKA NESSA PO ZAMISLI SIOBHAN DOWD

Roman Sedem minut čez polnoč v prevodu Ane Ugrinović prinaša ganljivo zgodba o fantu in njegovi hudo bolni mami ter o nepričakovanem obiskovalcu. Patrick Ness je zgodbo napisal po zamisli angleške pisateljice Siobhan Dowd, ki ji je prezgodnja smrt preprečila, da bi jo napisala sama. Roman se začne sedem minut čez polnoč, ko se 13-letni Conor zbudi. Skozi okno svoje spalnice zagleda pošast. A to ni pošast iz njegovih nočnih mor, tista, ki ga preganja, odkar je njegova mama začela z naporno terapijo. Drugačna je, starodavna, divja; od Conorja hoče resnico. Knjiga je prejela številne mednarodne nagrade za mladinsko leposlovje, med drugim tudi prestižni Carnegie Medal 2012 za besedilo in nagrado Kate Greenaway 2012 za ilustracije, ki so delo Jima Kaya.

Priljubljeni pisatelj Patrick Ness (1971) se je s trilogijo Hrup in kaos zasidral med svetovne klasike sodobne mladinske književnosti. Za svoje delo je prejel številne prestižne nagrade. Siobhan Dowd je bila izjemno priljubljena in večkrat nagrajena angleška avtorica, ki je pri 47. letih umrla za rakom. Leta 2009 je postala prva avtorica, ki je posthumno prejela prestižno nagrado Carnegie Medal. Jim Kay je študiral ilustracijo in nekaj časa delal v arhivih londonske galerije Tate in v Kraljevem botaničnem vrtu.

NORCI IN NAKLJUČJA - MLADINSKI ROMAN O DOGAJANJU NA ČUDAŠKEM GRADU DRUGOROKI

Norci in naključja so tretja knjiga iz zbirke Krokarščine. Delo ponuja nenavadno zgodbo z gradu Drugoroki, kjer domujejo vseh vest čudaki in norci. Marcus Sedgewick v svojem značilnem slogu tudi v tokratnem delu poskrbi za pravo mero duhovitosti, hudomušnosti in seveda resnosti.

V ospredju je novo delo za Kresnico, Griževca in krokarja Edgarja. Besedilo dopolnjujejo ilustrativni poudarki posameznih besed, celotno delo pa tudi tokrat zaokrožijo domiselne črno-bele ilustracije Peta Williamsona o nenavadnih grajskih prebivalcih, ki jih nekateri primerjajo z legendarno družino Addams. Delo je poslovenila Meta Osredkar.

Marcus Sedgwick (1968) je poznan angleški pisatelj, ilustrator in glasbenik. Njegovo prvo v slovenščino prevedeno delo je roman Slutenje (2006). Njegove romane je težko opredeliti, kateri od skupin mladinske literature pripadajo, saj so povsem svojstveni in se v vsakem izmed njih prepletajo zgodovinski in problemski roman, fantazijska pripoved in dokumentarno pisanje.