Svet 11.3.2013 6:00

V Amsterdamu razstava, posvečena ruskemu carju Petru Velikemu

Amsterdam, 11. marca - V muzeju Ermitaž v Amsterdamu je na ogled razstava, posvečena ruskemu carju Petru I. Velikemu, na kateri je predstavljenih okoli 700 eksponatov. Med drugim je razstavljeno prenosno stranišče, žaga za amputacije in Rembrandtova slika, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Postavitev z naslovom Peter Veliki, strasten car predstavlja uvod v nizozemsko-rusko leto, v sklopu katerega bodo obeležili večstoletne vezi med državama.

Različni predmeti, slike, zlati nakit iz Sibirije, orožje, dokumenti in številni osebni predmeti pripovedujejo o življenju in pomenu tega znamenitega ruskega carja, ki je živel med letoma 1672 in 1725 in ki je Rusijo s številnimi reformami približal Evropi.

Eden od najpomembnejših eksponatov na razstavi, za katero so umetnine in druge predmete posodili muzej Ermitaž v Sankt Peterburgu in številni svetovni muzeji, je Rembrandtova slika Davidovo slovo od Jonatana. To je Peter Veliki od umetnika leta 1716 kupil za 80 guldnov.

Peter Veliki je prvič obiskal Nizozemsko leta 1697, da bi povečal svoje znanje o gradnji ladij. V Amsterdamu pa se je zanimal tudi za anatomijo, medicino, botaniko in tiskarstvo. V amsterdamskem muzeju Ermitaž je tako na ogled tudi orodje, ki ga je uporabljal v ladjedelnici, pa tudi njegova nagačena psička Liza in njegov herbarij.

Peter Veliki je bil sin carja Alekseja I. Mihajlovića in njegove druge žene Natalije K. Nariškine. Bil je eden najpomembnejših vladarjev v zgodovini Rusije. Podredil si je bojarje ter dumo zamenjal z državnim senatom, reformiral je državno upravo in ustanovil sveto sinodo kot najvišji kolegialni organ Cerkve.

Organiziral je redno vojsko, zgradil ladjevje, z vsemi silami podpiral razvoj trgovine, obrti, rudarstva in industrije, uvedel evropska oblačila, ustanovil različne šole in začel leta 1703 ob ustju Neve graditi novo prestolnico Sankt Peterburg. V deželo je povabil številne zahodne učenjake, umetnike in trgovce.