Slovenija 11.3.2013 9:21

V ljubljanski Drami zvečer predstava za brezdomce

Ljubljana, 11. marca - Okoli 100 brezdomcev si bo lahko ob 20. uri ogledalo predstavo Nežka se moži Vinka Möderndorferja v režiji Jake Andreja Vojevca. Predstava je prejela naziv žlahtne komedije Dnevov komedije 2012 po izboru občinstva. SNG Drama Ljubljana in društvo Kralji ulice s projektom opozarjata na pomembnost spodbujanja vključevanja brezdomcev na vseh področjih.

S posebnimi predstavami, ki jih v ljubljanski Drami za brezdomce že tradicionalno organizirajo, želijo tej publiki odkriti in približati gledališki svet ter s tem tudi prispevati k lažjemu odločanju in izkustveni opremljenosti brezdomcev za ogled rednih predstav z vsakdanjim občinstvom, je zapisal umetniški vodja SNG Drama Ljubljana Eduard Miler.

Možnost ogleda predstave v ljubljanski Drami sodi v sklop programa Univerza pod zvezdami društva Kralji ulice brezdomcem, ki brezdomcem omogoča aktivno udeležbo v različnih umetniško obarvanih projektih. "To je pomembno in zanimivo poglavje te naše zgodbe, zlasti ker je brezdomnim omogočeno, da pridobijo izkušnjo 'visoke kulture', iz katere so običajno izključeni oziroma jim pomeni tako rekoč 'nedosegljivo dobrino'," je zapisala izvršna in odgovorna urednica časopisa Kralji ulice Mirjam Gostinčar.

Društvo za pomoč in samopomoč brezdomnim Kralji ulice je nevladna humanitarna organizacija, ustanovljena leta 2005. Združuje strokovnjake in druge posameznike, ki se ukvarjajo z brezdomstvom ter posameznike, ki brezdomstvo doživljajo.

Möderndorferjeva Nežka se moži v Vojevčevi režiji je doživela premiero 15. aprila 2011. V manj kot dveh letih se lahko pohvali s skoraj 120. ponovitvami. V predstavi igrajo Nina Valič, Bojan Emeršič ter Valter Dragan in Jurij Zrnec v alternaciji.

Sodobna ljubezenska travestija je zmagala že na natečaju za najboljšo izvirno slovensko komedijo na Dnevih komedije v Celju leta 2010, lani pa je na istem festivalu prejela še dve nagradi. Poleg naziva žlahtna komedija po izboru občinstva je Vojevec postal žlahtni režiser Dnevov komedije 2012, so sporočili iz ljubljanske Drame.