Slovenija 11.3.2013 12:47

Na Ljubljanskem gradu začetek cikla pod Dovčevim vodstvom

Ljubljana, 11. marca - Na Ljubljanskem gradu se bo v torek, na Gregorjevo, s koncertom sopranistke Irene Preda in harmonikarja Janeza Dovča začel cikel petih koncertov, naslovljen Janez Dovč z gosti. Nastopajoči se interpretacij klasike, jazza, avtorske in ljudske glasbe lotevajo na do izvirnikov spoštljiv način, obenem pa njihove stvaritve odzvanjajo sodobno.

Ljubljana. Ljubljanski grad. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Ljubljanski grad.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Na torkovem večeru uglasbene poezije in ljudske pesmi z vsega sveta bosta sopranistka Preda in harmonikar Dovč vodila skozi zanimive pripovedi o okoliščinah, ki so porajale njihov nastanek. Preda je diplomantka Trinity College of Music v Londonu, ki se je med drugim izpopolnjevala tudi pri sloviti Montserrat Caballe. Na slovenskih odrih ne nastopa pogosto, z Dovčem pa ju druži sodelovanje v številnih glasbenih projektih, med katerimi izstopa večmedijski Sounds of Slovenia.

Prihodnji mesec, 16. aprila, bo v sklopu cikla mogoče prisluhniti koncertu zasedbe Jararaja, ki se ji bosta pridružila gosta Sergej Ranđelović in Gregor Volk, 22. maja pa bo ob Dovču nastopila pevka Brina Vogelnik, so sporočili iz zavoda Ljubljanski grad.

Oktobra se obeta koncert z naslovom Baraka, na katerem se bosta Dovču pridružila Goran Krmac in Nino Mureškič, novembra pa še koncert trojice - Dovč, Krmac in Boštjan Gombač - z naslovom SOS: Sounds of Slovenia Trio.

Harmonikar in skladatelj Janez Dovč (1980) je poznan kot solist in član mnogih glasbenih zasedb. Glasbi se je povsem posvetil leta 2004, ko se je pridružil zasedbi Terrafolk. Njegove skladbe in priredbe so zazvenele tudi v skupini Jararaja, ki jo je ustanovil in je njen član še danes.

Sodeluje s številnimi etno, klasičnimi in jazz solisti, s slovenskimi orkestri ter drugimi ustvarjalci. Je ustanovitelj in umetniški vodja Glasbene zadruge Celinka, ustanovitelj Zavoda Godibodi in umetniški vodja Festivala Godibodi ter umetniški vodja projekta Sounds of Slovenia.