Slovenija 12.3.2013 4:00

Vrata odpira enodnevni Kulturni bazar

Ljubljana, 12. marca - V Cankarjevem domu danes odpira vrata peti Kulturni bazar, ki bo v enem dnevu ponudil okoli 50 dogodkov ter več kot 130 ustvarjalnih delavnic in nastopov za otroke. Prireditev v ljubljanskem hramu kulture je namenjena strokovnim delavcem v vzgoji in izobraževanju ter otrokom in mladim.

Program Kulturnega bazarja je razdeljen na dva dela. Prvi del je namenjen strokovnemu usposabljanju pedagoških delavcev ter kulturnih delavcev in študentov pedagoških in umetniških smeri. Drugi del je posvečen otrokom, mladim in vsem, ki jih kultura zanima. Udeležba na vseh dogodkih je brezplačna.

Poleg deljenega programa je peti bazar posvečen tudi dvema tematskima sklopoma - Vode povezujejo ter Občutimo kulturo. Za prvega so se organizatorji odločili, ker so Združeni narodi leto 2013 razglasili za mednarodno leto sodelovanja na področju voda, v drugem pa bodo predstavili kulturne vsebine, ki prikazujejo sprejemanje umetnosti z različnimi čutili, namenjene tudi slepim in slabovidnim ter gluhim in naglušnim.

Letošnja novost je Bazarjeva kul-pot oziroma voden ogled razstavnih prostorov tako za strokovne delavce kot za organizirane skupine otrok in mladih. Izvedli bodo okoli 20 "kul poti" za odrasle in 30 za otroke v sklopu šol.

Kulturni bazar poteka v soorganizaciji Ministrstva za izobraževanje, znanost, kulturo in šport, Zavoda RS za šolstvo in Cankarjevega doma kot producenta. Letos so se projektu pridružili še ministrstvo za kmetijstvo in okolje ter za gospodarski razvoj in tehnologijo, pa tudi Slovenska nacionalna komisija za Unesco, ki je častna pokroviteljica bazarja.