Svet 11.3.2013 16:55

Dunajski filharmoniki sodelovali z nacistično Nemčijo

Dunaj, 11. marca - Svetovno znani dunajski Filharmonični orkester se ob beleženju 75. obletnice priključitve Avstrije nacistični Nemčiji spopada s svojo neslavno zgodovino. Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP so zgodovinarji predstavili podatke, ki kažejo, da je nekdanji vodja orkestra Helmut Wobish med vojno aktivno sodeloval z nacisti.

Wobisch, ki so ga po vojni zaradi sodelovanja z nacisti odpustili iz orkestra, je kasneje, med letoma 1954 in 1968, dunajske filharmonike celo vodil. V avstrijsko nacistično stranko je vstopil leta 1933, ko je bila ta še prepovedana. Leta 1938 je postal član paravojaške organizacije SS, sodeloval pa je tudi z gestapom.

Skupina zgodovinarjev pod vodstvom profesorja na dunajski univerzi Oliverja Rathkolba je pred obletnico priključitve Avstrije Nemčiji raziskovala politično delovanje dunajskih filharmonikov v obdobju, ko je bila Avstrija pod nacistično oblastjo. Podatki so razkrili, da je bilo poleg Wobischa okoli polovica filharmonikov članov nacistične stranke.

Poleg tega so zgodovinarji odkrili, da je bilo šest judovskih članov orkestra ubitih, deset deportiranih v koncentracijska taborišča, veliko pa jih je emigriralo.

Obenem so zgodovinarji povedali, da vse ni tako črno-belo, saj je eden od članov orkestra, ki je bil podpornik nacistične stranke, protestiral proti deportaciji judovskih glasbenikov. Uspel je le v enem primeru, ko so kolega izpustili iz Dachaua. Poleg tega so člani orkestra pred nacisti ščitili preostale člane z judovskimi koreninami in tiste z judovskimi partnerji, poroča nemška tiskovna agencija DPA. "Imamo kar nekaj neprijetnih sporočil, vendar pa smo odkrili tudi presenetljivo število odtenkov sive," je dejal Rathkolb.