Svet 14.3.2013 4:00

V Leipzigu danes začetek knjižnega sejma

Leipzig, 14. marca - V Leipzigu se danes začenja letošnja izvedba Leipziškega knjižnega sejma. Število razstavljavcev po besedah organizatorjev ostaja podobno kot lani. Na drugem največjem knjižnem sejmu v Nemčiji bo do 17. marca sodelovalo 2063 razstavljavcev iz 43 držav. Iz Slovenije se bodo na nacionalni stojnici predstavile založbe, ki so v javnem interesu.

Sejem je že v sredo zvečer uvedla podelitev nagrade za evropsko razumevanje 2013. Prejel jo je literarni znanstvenik Klaus-Michael Bogdal za delo "Europa erfindet die Zigeuner. Eine Geschichte von Faszination und Verachtung" (Evropa je iznašla cigane. Zgodba o očaranosti in preziru). V njem raziskuje že več stoletij trajajoče preganjanje in izključevanju romskega prebivalstva, piše nemška tiskovna agencija dpa. Nagrada je vredna 15.000 evrov.

Sicer pa bo Leipziški knjižni sejem po pisanju nemške tiskovne agencije dpa potekal na kar 69.000 kvadratnih metrov površine. Na njem bodo predstavili okrog 100.000 naslovov, od tega bo pri vsakem petem šlo za novo izdajo. Organizatorji pričakujejo okrog 160.000 obiskovalcev, lani so jih zabeležili 163.500.

Ob sejmu bo potekal tudi program "Leipzig liest" (Leipzig bere), na katerem se bo predstavilo okrog 2900 avtorjev, na 365 lokacijah pa se bo zvrstilo kar 2800 prireditev.

Predstavitev založb na slovenski nacionalni stojnici bo tudi letos za vse povabljene založbe brezplačna. Na stojnici bo predstavljena najnovejša produkcija slovenskih avtorjev po izboru založnikov ter slovenska in prevedena dela avtorjev v fokusu, je sporočila predstavnica za stike z javnostmi Javne agencije RS za knjigo (JAK) Katja Stergar.

Kot je še sporočila, bodo posebej predstavljeni avtorji Andrej Blatnik, Barbara Simoniti in Andrej E. Skubic, ki jih JAK skupaj z mrežo Traduki vabi na sejem in bodo vključeni v mednarodni program 13 držav.

V programu mreže Traduki bo nastopil tudi Aleš Šteger, na več predstavitvah pa bo ponovno mogoče videti Majo Haderlap. Posebej velja izpostaviti še dogodek v spomin letos preminule pisateljice, pesnice in humanitarne delavke Maruše Krese, ki je bila med drugim pobudnica vključitve Slovenije v mrežo Traduki.