Svet 15.3.2013 5:00

Malezijec Tan Twan Eng prejemnik azijske literarne nagrade

Hongkong, 15. marca - Malezijski avtor Tan Twan Eng je za svoj roman "The Garden of Evening Mists" (Vrt večernih meglic) prejel azijsko literarno nagrado man (Man Asian Literary Prize), vredno 23.200 evrov, piše francoska tiskovna agencija AFP. Roman o posledicah japonske okupacije Malezije je bil minulo leto tudi med finalisti za ugledno literarno nagrado booker.

Predsednica komisije, kritičarka in novinarka Maya Jaggi je dejala, da Twan Engov roman dogodke po japonski okupaciji in povojni upor britanski oblasti opisuje s stilom in inteligenco. Roman sledi zgodbi mladega pravnika, ki spozna skrivnostnega lastnika japonskega vrta.

"Roman raziskuje osebni in narodni ponos, krivdo, pomen pokore ter odpuščanja," je v obrazložitvi zapisala žirija. Twan Eng, rojen leta 1972, je dejal, da je nagrada izjemno presenečenje. "Letos je bil izbor neverjeten," je dejal o preostalih finalistih nagrade.

Poleg njega so bili v igri za nagrado Pakistanec Mušaraf Ali Faruki z delom "Between Clay and Dust" (Med glino in prahom), Japonka Hiromi Kawakami z delom "The Briefcase" (Aktovka), turški pisatelj Orhan Pamuk z delom "Silent House" (Tiha hiša) ter indijski pisec Jeet Thayil z romanom "Nacropolis".

Lani je nagrado prejela južnokorejska Kyung-Sook Shin za roman "Please Look After Mom" (Prosim, popazite na mamo), ki so ga prodali v več kot dveh milijonih izvodov.