Slovenija 15.3.2013 10:12

Slovenska nominiranca za nagrado Astrid Lindgren Janja Vidmar in Damijan Stepančič

Ljubljana, 15. marca - Slovenska sekcija IIBY je letos za mednarodno spominsko nagrado Astrid Lindgren Memorial Award (ALMA) predlagala mladinsko pisateljico Janjo Vidmar in ilustratorja Damijana Stepančiča. Za nagrado, ki jo avtorjem ter ilustratorjem za življenjsko delo podeljujejo v rojstnem kraju švedske pisateljice, se letos poteguje 207 kandidatov iz 67 držav.

Slovenska sekcija IBBY vsako leto pošlje imena slovenskih kandidatov Švedskemu narodnemu svetu za kulturne zadeve, ki od leta 2003 podeljuje spominsko nagrado Astrid Lindgren, je za STA povedala članica izvršnega odbora slovenske sekcije IBBY Irena Miš Svoljšak. Letos je nagrada vredna pet milijonov švedskih kron (590.000 evrov).

Janja Vidmar je za današnji Večer povedala, da je nominacija zanjo predvsem znamenje, da je slovensko literarno srenjo, ki je po njenem mnenju najtrši oreh od vseh, po vseh teh letih le toliko "zmehčala, po robovih", da njeni literaturi priznava kakovost.

Lani je nagrado ALMA prejel nizozemski pisatelj Guus Kuijer. Od slovenskih avtorjev je bila za nagrado lani in predlani nominirana ilustratorka Lila Prap.

Nagrado Astrid Lindgren je po pisateljičini smrti leta 2002 ustanovila švedska vlada. Namenjena jo avtorjem in ilustratorjem otroških knjig ter organizacijam, ki spodbujajo branje med mladimi.