Slovenija 18.3.2013 9:40

V Ljubljani ta teden na ogled frankofonski filmi

Ljubljana, 18. marca - Z belgijskim filmom Velikani Boulija Lannersa se bo drevi ob 19. uri v Kinodvoru začel drugi festival frankofonskega filma. Festival bo do nedelje ponudil sedem filmov iz sedmih držav članic Mednarodne organizacije za frankofonijo (OIF). Prikazali pa bodo tudi slovenski film 9:06 Igorja Šterka.

Drevišnji film vsebuje zgodbo dveh bratov, Setha in Zaka, ki sta med počitnicami prepuščena sama sebi v hiši starega očeta v belgiskih Ardennah. Tu ju iz nejasnega razloga pusti njuna mama. Film podaja nostalgično, grenko-sladko, poetično pripoved o odraščanju ter iznajdljivosti odraščajočih otrok.

Poleg otvoritvenega filma si bodo obiskovalci lahko ogledali še film Lady Zi bolgarskega režiserja Georgija Djulgerova, film egipčanskega režiserja Youssefa Chahineja Usoda, film Terezina krivda Francoza Claudea Millerja, Daleč za griči romunskega režiserja Cristiana Mungiuja ter Nekdo drug švicarskega režiserja Lionela Baierja. Projekciji filma Nekdo drug v petek, 22. marca, v Slovenski kinoteki bo sledil pogovor z režiserjem.

Festival ob mednarodnem dnevu frankofonije, ki je 20. marca, pripravljajo tuja veleposlaništva v Sloveniji, ki so člani Mednarodne organizacije za frankofonijo. Kot je na novinarski konferenci pred festivalom dejal francoski veleposlanik v Sloveniji Pierre-Francois Mourier, frankofonijo odlikuje izjemna raznolikost jezikov, držav in kultur, ki sodelujejo v organizaciji. OIF združuje več kot 900 milijonov ljudi v 77 državah članicah in opazovalkah na petih kontinentih.

Poleg filmskega festivala v Sloveniji potekajo še tri pomembnejše frankofonske prireditve v Sloveniji, ki se je kot opazovalka OIF pridružila leta 1999. To so 15. gledališki festival v Celju, na katerem bodo dijaki desetih gimnazij v sodelovanju s francoskim režiserjem odigrali Čakajoč Godota Samuela Becketta, 12. gledališki festival osnovne šole v Kranju ter prvi festival francoskih šansonov v Mariboru.