Slovenija 18.3.2013 11:30

Marec v znamenju tekmovanja mladih slovenskih glasbenikov

Novo mesto, 18. marca - V Brežicah, Črnomlju, Kočevju, Krškem in Novem mestu se med 11. in 21. marcem 642 solistov in 100 članov komornih skupin udeležuje 42. tekmovanja mladih glasbenikov Slovenije, ki ga prireja Zveza slovenskih glasbenih šol.

Letošnje tekmovanje, ki ga soorganizirajo Glasbena šola Brežice, Glasbena šola Črnomelj, Glasbena šola Kočevje, Glasbena šola Krško in Glasbena šola Marjana Kozine Novo mesto, poteka v desetih disciplinah: diatonična harmonika, fagot, flavta, klarinet, klavir, kljunasta flavta, komorne skupine s trobili, oboa, petje in saksofon.

Mladi glasbeniki prihajajo s kar 75 glasbenih šol in akademij iz Slovenije in tujine. Statistika dokazuje, da je tekmovanje dodobra zakoreninjeno v zavesti slovenskih glasbenikov in njihovih pedagogov, so zapisali organizatorji.

Tekmovanje bodo konec marca sklenili zaključni koncerti prvonagrajencev po izboru žirije, ki jo sestavljajo uveljavljeni slovenski in tuji glasbeni pedagogi. Slavnostni koncerti bodo 26. marca na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana, 27. marca v Kulturnem domu Krško in 28. marca na Konservatoriju Maribor.