Svet 20.3.2013 6:00

V newyorškem Metropolitanskem muzeju razstava Speči Eros

New York, 20. marca - V newyorškem Metropolitanskem muzeju je na ogled razstava Speči Eros. Postavitev je rezultat nedavne študije, ki so jo opravili v muzeju. Ta je pokazala, de je bronasti kipec spečega Erosa, ki ga hranijo, helenistično delo, ki pa je bilo v obdobju rimske antike restavrirano. Razstava bo na ogled do 23. junija.

Bronasti kipec spečega Erosa iz newyorškega Metropolitanskega muzeja velja za enega najlepših primerkov upodobitve tega motiva, piše na spletni strani muzeja.

Grški bog ljubezni Eros je lahko obvladoval misli vseh bogov in smrtnikov. V grški mitologiji sta bila skupaj z boginjo zemlje Gajo vir vseh kreacij. V literarnih virih iz 6. in 5. stoletja p.n.št. je pogosto opisan kot kruto in muhasto bitje, ki je v ljudeh vzbujalo goreče poželenje.

V klasični umetnosti je Eros pogosto upodobljen kot prelep krilat deček. V helenističnem obdobju (323-31 p.n.št.) pa je prišla v ospredje nova podoba tega božanstva kot majhnega dečka. Priljubljenost te ikonografije je povezana z mitom Erosa kot sina Afrodite, ki ga je ta imela skupaj z bogom vojne Aresom. Za najbolj inovativno in vplivno podobo Erosa v helenističnem obdobju in v obdobju rimske antike pa je obveljala podoba spečega Erosa.

Glede bronastega kipca spečega Erosa iz newyorškega Metropolitanskega muzeja je med strokovnjaki vladal dvom, ali gre za original iz obdobja helenizma ali zelo dobro rimsko kopijo. V obdobju rimske antike je namreč nastalo na tisoče kipcev spečega Erosa, kar kaže na izjemno priljubljenost tega ikonografskega motiva. Bil pa je tudi eden prvih, ki ga je pozneje odkrila renesansa, še piše na spletni strani muzeja.