Svet 21.3.2013 6:00

V Chicagu na ogled kopije prazgodovinskih slikarij iz jame Lascaux

Chicago, 21. marca - V Chicagu so na ogled kopije znamenitih prazgodovinskih slikarij iz jame Lascaux v Franciji. To je po pisanju francoske tiskovne agencije AFP prvič, da so omenjene kopije na ogled izven Francije. Stenske slikarije iz jame Lascaux je od leta 1963, ko je jama zaprta za javnost, mogoče videti le še preko njih.

Jamo so za javnost zaprli, da bi zaščitili slikarije, kopije v naravni velikosti pa so izdelane do milimetra natančno. Galerija, ki jo osvetljuje le pridušena svetloba, daje obiskovalcu občutek, da se resnično sprehaja po jami, kjer lahko občuduje mojstrstvo, s katerim je prazgodovinski človek izkoristil hrapavo površino jamske stene za doseganje občutka globine.

Kot je za AFP povedal predsednik generalnega sveta francoskega departmaja Dordogne Bernard Cazeau, ki potujočo razstavo v Muzeju Field organizira, mnogi ne morejo obiskati njihovega muzeja, zahvaljujoč sodobnim tehnologijam pa imajo priložnost, da slikarije približajo svetu.

V muzeju v Lascauxu je sicer mogoče videti kopije polovice od skoraj 2000 podob v jami, vendar pa so v izdelavi še nove kopije. Celota naj bi bila končana do leta 2016.

Slikarije v jami Lascaux, ki so jih leta 1940 odkrili štirje najstniki, so pogosto opisane kot Sikstinska kapela prazgodovinske umetnosti. Preden so jamo zaprli za javnost, si je slikarije v njej ogledalo več kot milijon obiskovalcev, kopije pa jih je videlo že deset milijonov.

Strokovnjaki ocenjujejo, da so slikarije stare več kot 17.000 let, njihov namen in pomen pa kljub sedmim desetletjem študij še danes ostajata uganka. Razstava bo v Chicagu na ogled do 8. septembra.