Slovenija 21.3.2013 13:44

V Ljubljano prihajajo Koroški kulturni dnevi

Ljubljana, 21. marca - Med 25. marcem in 6. aprilom bodo v Ljubljani potekali 11. Koroški kulturni dnevi. V dveh tednih se bo zvrstilo pet prireditev, ki jih pripravlja Društvo slovensko-avstrijskega prijateljstva (DSAP). Tradicionalne koroške dneve bo prihodnji ponedeljek v Muzeju novejše zgodovine odprla razstava z naslovom Pregon Koroških Slovencev leta 1942.

Razstava bo na 23 panojih prek osmih poglavij predstavila dogajanje aprila leta 1942, ko so nemške nacistične oblasti pregnale okoli 200 slovenskih družin iz Avstrijske Koroške v nemški rajh. Danes razpolagamo s točnimi podatki, je dejal predsednik Kluba Koroških Slovencev Janez Stergar. V enem samem dnevu so deportirali 1075 ljudi, od katerih so jih 158 na podlagi intervencij spustili, ostale so poslali v nemška taborišča.

Odprtju razstave bo v torek, 26. marca, v prostorih Svetovnega slovenskega kongresa (SSK) sledila predstavitev koroških publikacij. Predstavili bodo spomine Ane Jug z naslovom Utihnile so ptice, utihnila je vas, pesmarico Priredbe rožanskih ljudskih pesmi za ženski, mladinski in dekliški pevski zbor, ki jo je uredil Mitja Gobec, publikacije, ki so izšle v okviru iniciative Slovenščina v družini, ter več knjig Josipa Šašla, je na novinarski konferenci povedal predsednik DSAP Lovro Sodja.

Čez teden dni, 2. aprila, bo v prostorih SSK predavanje profesorja z Inštituta za slavistiko na Univerzi v Gradcu Ludvika Karničarja. V predavanju bo spregovoril o pomenu Gradca za slovensko nacionalno kulturo.

V petek, 5. aprila, bo Linhartova dvorana Cankarjevega doma gostila Mešani pevski zbor Ojsternik in Zahomške tamburaše.

Koroške dneve bo v soboto, 6. aprila, v Mini teatru sklenila lutkovna predstava Žabe, ki jo bo uprizorila Lutkovna skupina SKD Celovec Mi smo mi - Navihanci. Predstava je nastala v režiji Brede Varl.

Koroške kulturne dneve pripravlja DSAP v sodelovanju s Krščansko kulturno zvezo, Slovensko prosvetno zvezo iz Celovca in Klubom Koroških Slovencev Ljubljana.

Razstavo in Koroške kulturne dneve bo odprl avstrijski veleposlanik v Sloveniji Clemens Koja.