Slovenija 21.3.2013 16:34

Mednarodno tekmovanje in festival Svirel letos tudi na Goriškem

Nova Gorica/Štanjel, 21. marca - Peto mednarodno tekmovanje in festival glasbenih solistov, komornih sestavov in duetov Svirel 2013 se s Krasa širi tudi na Goriško. Potekalo bo med 6. in 14. aprilom, nanj pa je prijavljeno rekordno število mladih glasbenikov.

Na mednarodno tekmovanje Svirel 2013 se je prijavilo 320 tekmovalcev, od tega 210 solistov, 28 komornih skupin in osem duetov. Dobra tretjina tekmovalcev bo v Štanjel pripotovala iz 16 držav iz štirih celin: Evrope, Severne Amerike, Azije in Avstralije.

Tekmovanje bo v celoti potekalo na gradu Štanjel, festivalski koncerti pa v Bukovici, Dutovljah, Opčinah, Kazljah, Gorjanskem, Novi Gorici, Taboru (Vrabče), Štanjelu, Svetem, Šmarjah in Sežani.

Veliko število prijav na tekmovanje in festival Svirel je preseglo vsa pričakovanja organizatorjev in s tem dokazalo, da je pot, ki so si jo začrtali, pravilna. Skupaj s člani žirije in korepetitorji bo na projektu Svirel nastopilo približno 550 glasbenikov, so organizatorji zapisali v sporočilu za medije.

Na področju solistične igre udeleženci tekmujejo v osmih starostnih kategorijah ter v dveh različnih disciplinah - skupaj pihala, trobila, tolkala znotraj ene discipline in posebej godala, brenkala znotraj druge discipline.

Zanimanje glasbenikov za udeležbo na tekmovanju je povezano tudi z obsežnim nagradnim skladom, ki omogoča nastope v nekaterih profesionalnih glasbenih zasedbah oziroma slovenskih orkestrih, ponuja možnosti studijskega snemanja ter omogoča koncerte v ciklih slovenskih glasbenih institucij. Denarne nagrade za zmagovalce v solističnih disciplinah in duih znašajo vsaka po 500 evrov, v komorni pa 1000 evrov in kipec zlata svirel umetnika Mihe Makovca.

Cilj tekmovanja je poleg solističnega in komornega igranja tudi izmenjava izkušenj med mladimi glasbeniki, spodbujanje mladih za nadaljnje glasbeno izobraževanje in iskanje nadarjenih mladih glasbenikov ter promocija orkestrske kulture, je za STA povedal umetniški vodja Simon Perčič.

Posebno področje tega široko zastavljenega glasbenega projekta je festival, ki je odprt za vse komorne skupine in brez kakršnih koli omejitev. Na festivalu nastopajo vsi, ki se radi komorno udejstvujejo ne glede na starost. Ta pobuda je še posebej zanimiva za glasbene šole, ki so na festival prijavile različne šolske komorne zasedbe. Na desetih izbranih večerih se bo predstavilo vsaj 25 skupin, del teh je prijavljenih tudi na tekmovanje v komorni disciplini.

Sklepna koncerta finalistov in podelitev nagrad bosta v Kulturnem domu Nova Gorica in v Kosovelovem domu v Sežani 10. in 14. aprila.