Slovenija 22.3.2013 14:14

Z razstavnim projektom Zid o nedavnih mariborskih protestih

Maribor, 22. marca - V mariborskem kinu Udarnik bodo drevi odprli razstavni projekt Zid s predstavitvijo instalacije plačilnih nalogov z dogodka Gremo gor Maribor in virtualno razstavo slik Gregorja Pratnekerja z naslovom Revolucija. V okviru projekta bodo razstavili tudi fotografije, dokumentarno gradivo in medijske zapise z nedavnih mariborskih protestov.

Zid je projekt, ki je nastal kot ena izmed posledic slovenskih demonstracij, natančneje vstajniškega dogodka Gremo gor Maribor, ki je potekal 4. februarja v prostorih Mestne občine Maribor. Na njem je okoli 45 meščanov zaradi javnega izražanja svojega mnenja prejelo plačilne naloge kot kazen za državljansko nepokorščino.

Pobudnik projekta je skupina 29. oktober, z njim pa je želela opozoriti predvsem na nesprejemljivost tovrstnega sankcioniranja. V ta namen je pozvala vse prejemnike plačilnih nalogov z omenjenega dogodka in drugih slovenskih vstaj v lanskem in letošnjem letu, da prinesejo plačilne naloge ter jih namenjo projektu, posvečenemu mariborskim protestniškim aktivnostim.

Del razstavnega projekta so tudi fotografije, projekcije in video zapisi, dokumentarno gradivo in medijski zapisi z mariborskih protestov. Virtualno razstavo Revolucija bo mogoče spremljati preko spletnih aplikacij Layar in Sekai camera, na mobilnih napravah z operacijskimi sistemi iOS in Android.

V času trajanja razstavnega projekta organizatorji javnost pozivajo k vključitvi v projekt. Povabljeni so k pripravi debat, okroglih miz, predavanj in drugih dogodkov na temo političnega aktivizma ali lokalnih političnih zadev.

Organizatorji poudarjajo, da razstavni projekt ni obremenjen s politiziranjem, projektne aktivnosti so se zato začele šele po volilni nedelji za nadomestnega župana. Toda sociološke, zgodovinske in politične analize, ki jih bo projekt omogočil, bodo po njihovem mnenju pomembno vplivale na razumevanje družbene realnosti v Sloveniji.