Svet 25.3.2013 6:00

Ai Weiwei pripravlja projekt za trienale v Porurju

London, 25. marca - Kitajski umetnik in aktivist Ai Weiwei po poročanju britanskega BBC pripravlja obsežen projekt, ki bo predstavljen na umetniškem trienalu Emscherkunst v nemškem Porurju. V sklopu projekta z angleškim naslovom "Out of Enlightenment" bo ob reki Emscher postavil 1000 unikatnih šotorov, v katerih bodo lahko obiskovalci festivala prespali.

Ai Weiwei proizvodnjo šotorov trenutno nadzira iz svojega pekinškega studia. Kurator festivala Florian Matzner je dejal, da bo cena za nočitev zgolj simbolična. "Ideja je dopustiti preprostim ljudem, da so vključeni v umetniški proces. S svojo udeležbo bodo namreč delo osmislili," je pojasnil za časnik The Art. Umetniška akcija je povezana s pobudo, da bi po 100 letih onesnaženja območje reke Emscher ponovno oživili.

Druga izdaja umetniškega trienala Emscherkunst bo potekala med 22. junijem in 6. oktobrom. Festival je razpršen med več mesti, in se razteza na območju, velikem 74 kvadratnih kilometrov. V več kot 100 festivalskih dneh bodo obiskovalcem predstavili več kot 40 umetniških del.

Ai Weiwei velja za velikega aktivista. Aprila 2011 so ga aretirali na letališču v Pekingu, ko je bil namenjen v Hongkong. Do njegove aretacije je prišlo med eno večjih kampanj kitajskih oblasti proti oporečnikom in aktivistom v zadnjih letih. V priporu so ga zadržali 81 dni, junija 2011 pa so ga proti plačilu varščine izpustili.

Umetnik, ki ga je revija ArtReview leta 2011 razglasila za najbolj vplivno osebo v svetu umetnosti, je večkrat dejal, da skušajo z gonjo proti njemu utišati njegove kritike kitajskih oblasti.