Svet 25.3.2013 9:33

V Zagrebu na ogled Picassova retrospektiva

Zagreb, 25. marca - V zagrebških Klovićevih dvorih so na ogled postavili veliko razstavo del španskega umetnika Pabla Picassa, naslovljeno Picasso - mojstrovine iz Nacionalnega Picassovega muzeja v Parizu. Retrospektiva 56 slik in skulptur, ki zajema vsa obdobja Picassovega umetniškega ustvarjanja, bo na ogled vsak dan do 7. julija, razen Velike noči.

Hrvaška, Zagreb. Razstava Pabla Picassa v galeriji Klovićevih dvori. Foto: Hina/STA

Hrvaška, Zagreb.
Razstava Pabla Picassa v galeriji Klovićevih dvori.
Foto: Hina/STA

Hrvaška, Zagreb. Razstava Pabla Picassa v galeriji Klovićevih dvori. Foto: Hina/STA

Hrvaška, Zagreb.
Razstava Pabla Picassa v galeriji Klovićevih dvori.
Foto: Hina/STA

Hrvaška, Zagreb. Razstava Pabla Picassa v galeriji Klovićevih dvori. Foto: Hina/STA

Hrvaška, Zagreb.
Razstava Pabla Picassa v galeriji Klovićevih dvori.
Foto: Hina/STA

V 12 dvoranah Klovićevih dvorov so v kronološkem zaporedju razstavljene umetnine iz vseh obdobij umetnikovega ustvarjanja - od modre, rožnate, kubistične in klasične faze, preko protokubizma in njegovih raziskav Afrike do tistih del, ki vsebujejo elemente nadrealističnega, primitivističnega in ekspresionističnega slikarstva.

Videti je mogoče slike, kot so Gospodične iz Avignona (1905), Glava moškega (1908), Moški z brki (1914), Ženska z ovratnikom (1926), Zajtrk na travi po Manetu (1960), Objem (1970) in mnoge druge. Poleg slik in skulptur je razstavljenih tudi približno 40 fotografij velikega umetnika, ki niso toliko poznane.

Gre za umetnine, ki jih Picasso ni želel prodati, ker jih je ocenil kot najboljše ali najbolj intimne in so ostala v lasti njegove družine, tudi pozneje v muzeju v Parizu.

Dela za razstavo je izbrala direktorica pariškega muzeja Anne Baldassari, ki je bila leta 2004 tudi kustosinja zagrebške postavitve Picassovih del z naslovom Dora Maar in Picasso - pogled z dotiki. Sicer so Zagrebčani prvič lahko videli Picassova dela v svojem mestu leta 1930 v okviru velike razstave takratne sodobne francoske umetnosti.

Ob razstavi bodo predvajali tudi dokumentarni film Skrivnost Picassa avtorja Henrija-Georgesa Couzota.

V Klovićevih dvorih se nadejajo, da si bo razstavo ogledalo od 80.000 do 100.000 obiskovalcev. Takšen je bil namreč obisk Picassove razstave pred osmimi leti.

Posamične vstopnice za odrasle stanejo slabih deset evrov, medtem ko so paketi za otroke, študente in upokojence nekoliko cenejši. Ponujajo tudi skupinske popuste in družinske vstopnice. Razstavno si je vsak dan mogoče ogledati med 10. in 20. uro.

Zagrebška razstava je skorajda ekskluzivna, saj bodo Picassova dela vrnili v pariški nacionalni muzej takoj, ko bodo tam zaključili s prenovitvenimi deli. Pozneje v razstavo vključenih Picassovih del ne nameravajo več razstavljali po svetu.

Španski slikar, grafik in kipar Pablo Picasso velja za enega najpomembnejših umetnikov 20. stoletja. Skupaj z Georgesom Braqueom je bil začetnik kubizma in njegov glavni predstavnik. Rodil se je leta 1881 v Malagi. Študiral je v Barceloni in Madridu, od leta 1904 je živel in delal v Parizu. Po drugi svetovni vojni se je preselil v Vallavis na Azurni obali, kjer se je med drugim začel posvečati keramiki. Vsako leto je v tem kraju priredil po dve do tri razstave. Umrl je 8. aprila 1973 v Mouginsu.