Svet 26.3.2013 5:30

V Benetkah maja razstava britanskega umetnika Marca Quinna

Benetke, 26. marca - Fundacija Giorgia Cinija bo v maju na otoku San Giorgio Maggiore v beneški laguni odprla razstavo priznanega britanskega umetnika Marca Quinna. Postavitev, ki bo združila več kot 50 del, bo ena najpomembnejših umetnikovih predstavitev doslej. Quinn je leta 2003 že razstavljal v Benetkah v Muzeju Peggy Guggenheim.

Razstavo bodo odprli 28. maja, sočasno z odprtjem 55. beneškega likovnega bienala. Na njej bodo na ogled kipi, slike in drugi objekti, piše na spletni strani fundacije.

Marc Quinn je svojo ustvarjalno pot začel z raziskovanjem odnosa med umetnostjo in znanostjo, človeškim telesom in njegovim preživetvenim mehanizmom, življenjem in njegovim ohranjanjem, lepoto in smrtjo. Quinn razstavo v Benetkah opisuje kot "potovanje k izvoru življenja", ki skozi močna dela "slavi čudeže sveta, v katerem živimo".

V Benetkah bo med drugim mogoče videti site-specific instalacijo z naslovom Evolucija (2005), narejeno posebej za otok San Giorgio. Na ogled bosta tudi instalacija Arheologija umetnosti in delo z naslovom Noseča Alison Lapper, ki je bilo septembra 2005 postavljeno na londonskem Trafalgar Square. Delo predstavlja zmagoslavje življenja in uvaja nov lik ženske junakinje, ki ga zaznamujejo ljubezen, materinstvo in življenjska sila.

Razstava bo na ogled do 29. septembra.