Slovenija 26.3.2013 9:12

V Ljubljani začetek sklepnih koncertov tekmovanja Temsig

Ljubljana, 26. marca - Z drevišnjim koncertom mladih glasbenikov na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana se bo začel niz treh nastopov nagrajencev 42. tekmovanja mladih glasbenikov Republike Slovenije (Temsig), ki je potekalo med 11. in 21. marcem. Koncertu v Ljubljani bo v sredo sledil koncert v Kulturnem domu Krško, v četrtek pa še na Konservatoriju Maribor.

Na letošnjem tekmovanju, ki je potekalo v Brežicah, Črnomlju, Kočevju, Krškem in Novem mestu, je v desetih disciplinah - diatonična harmonika, fagot, flavta, klarinet, klavir, kljunasta flavta, komorne skupine s trobili, oboa, petje in saksofon - sodelovalo 742 mladih glasbenikov iz vse Slovenije. Od tega je bilo 642 solistov in 100 članov komornih skupin, so sporočili organizatorji glasbenega tekmovanja.

Deset strokovnih žirij je sestavljajo 54 slovenskih in tujih glasbenih pedagogov. Ob nedeljskem sklepu tekmovanja so podelili 51 prvih, 56 drugih in 38 tretjih nagrad. Obenem so podelili tudi plakete, in sicer 134 zlatih, 228 srebrnih in 173 bronastih, 152 mladim glasbenikom pa so izročili priznanja.

Z vsemi - 100 točkami - so žirije ocenile pet tekmovalk: v disciplini oboa Saro Mihalič, v disciplini flavta Laro Oblak in Petro Štibelj, v disciplini kljunasta flavta Blažko Gaberc, v disciplini fagot pa je žirijo prepričala Eva Fritz.

Razglasili bodo tudi 37 posebnih nagrad v obliki koncertnih nastopov in snemanj za arhiv. Nagrade, ki jih podeljuje več institucij s področja klasične glasbe, bodo dobitniki prejeli na zaključnih koncertih.

Letošnje tekmovanje je Zveza slovenskih glasbenih šol organizirala s pomočjo Glasbenih šol Brežice, Črnomelj, Marjana Kozine Novo mesto, Krško in Kočevje ter Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana in Maribor.