Svet 26.3.2013 13:33

Nagrada Astrid Lindgren za argentinsko avtorico Isol

Stockholm, 26. marca - Dobitnica nagrade Astrid Lindgren za leto 2013 je argentinska ilustratorka in avtorica knjig za najmlajše Isol. Podobe v Isolinih slikanicah so polne energije in eksplozivnih emocij. Z izbranimi in inovativnimi ilustrativnimi rešitvami avtorica sega preko ustaljenih perspektiv in premika meje v mediju slikanice, piše v utemeljitvi.

Isol pri snovanju svojih ilustracij izhaja iz čiste otroške podobe sveta. Tako se v delih dotika prav tistih vprašanj, ki mlade bralce zanimajo, s pomočjo prepričljivega umetniškega izraza pa jim pri iskanju odgovorov ponuja več možnosti. Prav tako se s sproščenim humorjem in na lahkoten način spopada tudi s temačnejšimi vidiki bivanja, še piše v utemeljitvi nagrade.

Nagrado Astrid Lindgren je po pisateljičini smrti leta 2002 ustanovila švedska vlada. Namenjena jo avtorjem in ilustratorjem otroških knjig ter organizacijam, ki spodbujajo branje med mladimi.

Za nagrado, ki jo avtorjem ter ilustratorjem za življenjsko delo podeljujejo v rojstnem kraju švedske pisateljice, se je letos potegovalo 207 kandidatov iz 67 držav. Slovenska sekcija IBBY je za mednarodno spominsko nagrado Astrid Lindgren Memorial Award (ALMA) letos predlagala mladinsko pisateljico Janjo Vidmar in ilustratorja Damijana Stepančiča.

Lani je nagrado ALMA prejel nizozemski pisatelj Guus Kuijer. Od slovenskih avtorjev je bila za nagrado lani in predlani nominirana ilustratorka Lila Prap.