Svet 28.3.2013 5:00

V muzeju Leopold na Dunaju večmedijska razstava Oblaki

Dunaj, 28. marca - V dunajskem muzeju Leopold je na ogled razstava "Oblaki. Minljivi svetovi", ki združuje dela iz vseh medijev. Tako si je na razstavi moč na enem mestu ogledati slike mojstrov iz 19. stoletja, kot sta Claude Monet in Vincent van Gogh, fotografije atomske gobe nad Hirošimo in oblačke iz videoigre Super Mario.

"Ponavadi ne razmišljamo o fenomenu oblakov, imamo jih za samoumevne. In vendar so vedno drugačni, nikoli enaki. Vedno se premikajo," je dejal kustos razstave Tobias Natter.

V muzeju Leopold so med drugim razstavljeni tudi ovitki albumov glasbenih ustvarjalcev, kot so Dire Straits, The Who, Velvet Underground, John Lennon, Depeche Mode in The Kinks, v posebni sobi pa v zraku lebdijo Srebrni oblaki Andyja Warhola, s katerimi se lahko obiskovalci tudi poigrajo.

Med umetninami na razstavi, ki raziskuje umetnost v povezavi z oblaki od začetka 19. stoletja do današnjih dni, se znajdejo tudi dela mojstrov, kot so Edvard Munch, Gustav Klimt in Paul Cezanne. Na ogled je tudi delo avstralskega umetnika Dietricha Wegnerja "Playhouse" v obliki velikega penastega atomskega oblaka.

Za zvočno kuliso v muzeju predvajajo z oblaki povezane albume, kot je "Obscured by Clouds" skupine Pink Floyd, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Razstava, ki je na ogled do 1. julija, vključuje okoli 300 raznorodnih del, med katerimi si je Leopold Museum nekatere izposodil pri svetovnih muzejih, kot so pariški Orsay, Londonska narodna galerija in muzej Andyja Warhola v Pittsburghu.