Svet 29.3.2013 5:00

Kiparske stvaritve Rodina in Moora na ogled v bližini Londona

London, 29. marca - Sklad Henryja Moora pripravlja razstavo z naslovom Moore Rodin, na kateri bo delom francoskega kiparja Augusta Rodina (1840-1917) nasproti postavil dela angleškega kiparja Henryja Moora (1898-1986). Razstavo bodo odprli 29. marca.

S predstavitvijo 35 Rodinovih in 60 Moorovih skulptur na Moorovem posestvu v Perry Greenu, 45 kilometrov severovzhodno od Londona, želijo pripravljavci razstave opozoriti na nekatere stične točke v delih obeh umetnikov, piše nemška tiskovna agencija dpa.

To bo prvič, da bo v Veliki Britaniji na ogled toliko Rodinovih del. Med drugim bo mogoče videti njegova kipa Adam (1881) in Veliki torzo krakajočega moškega (1906). Postavitev bo vključevala tudi obsežen izbor risb obeh umetnikov.

Kot je ob razstavi dejala kustosinja Anita Feldman, vodja zbirk Fundacije Henryja Moora, je ena ključnih tem postavitve odnos med figuro in krajino. Poleg tega bo imelo občinstvo prvič priložnost videti dela obeh umetnikov v Moorovem okolju.

Razstavo, ki bo na ogled do 27. oktobra, so pripravili v sodelovanju z Rodinovim muzejem v Parizu, ki je za to priložnost posodil nekaj pomembnih umetnikovih del. Dela sta posodila tudi londonski Muzej Victoria in Albert in Muzej Fitzwilliam v Cambridgeu, piše na spletni strani Sklada Henryja Moora.