Svet 28.3.2013 6:00

Galerija Fotografija na pariškem sejmu sodobne umetnosti

Pariz, 28. marca - Na sejmu sodobne umetnosti Art Paris Art Fair, ki se v Parizu začenja danes, bo sodelovala tudi ljubljanska galerija Fotografija. Ta bo na sejmu predstavila dela fotografov Roberta Kunsterleta in Janeta Štravsa ter umetnika Mateja Andraža Vogrinčiča. Na sejmu, ki bo potekal do 1. aprila, sodeluje več kot 140 galerij iz 21 držav.

Galerija Fotografija, ki na sejmu sodeluje prvič, bo predstavila serijo Kunsterletovih črno-belih fotografij Znamenja metabioze, Štravsov cikel Dahab, ter Vogrinčičev site-specific projekt iz vasice Sveče na avstrijskem Koroškem in njegov projekt "Impilabile", ki je nastal v okviru EPK.

V galeriji so zapisali, da Kunsterleta zanima raziskovanje predstavitve človeka in njegove povezanosti z naravo. S podobami ustvarja svet, v katerem se ločnice med sanjami in realnostjo, človekom in živaljo stopijo v tesno sožitje, ki vitalno energijo preoblikuje v etične napetosti.

Štravs v svojem dahabskem ciklu predstavlja kulturne kontradikcije in razmerja moči, ki se skrivajo za poetično lepimi podobami beduinske ribiške vasice na jugovzhodni obali sinajskega polotoka.

V Svečah je Vogrinčič v tipični stari hiši s črno kuhinjo s svojim posegom poudaril tradicionalne prvine in simboliko prostora, projekt "Impilabile", ki je nastal v mariborskem Vodnem stolpu, pa se dotika tematik, povezanih z vodo.

Letošnji Art Paris Art Fair se osredotoča na umetniško dogajanje v Srednji in Vzhodni Evropi, na Bližnjem vzhodu in v Aziji. Častna gostja festivala je Rusija.