Slovenija 28.3.2013 17:00

Hiša arhitekture Maribor tudi po EPK s polnim programom

Maribor, 28. marca - Hiša arhitekture Maribor (HAM), ki je prvič odprla vrata lani v okviru Evropske prestolnice kulture (EPK), tudi za letošnje leto napoveduje bogat program. Prostor, namenjen v prvi vrsti promociji sodobne slovenske arhitekture, je bil namreč po besedah vodje projekta Uroša Lobnika v javnosti dobro sprejet in bo na tem gradil tudi v prihodnje.

Maribor, Hiša arhitekture. Hiša arhitekture Maribor. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Maribor, Hiša arhitekture.
Hiša arhitekture Maribor.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Maribor, Hiša arhitekture. Hiša arhitekture Maribor. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Maribor, Hiša arhitekture.
Hiša arhitekture Maribor.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

HAM je eden od projektov Univerze v Mariboru in deluje v okviru na novo vzpostavljenega razvojnega raziskovalnega in umetniškega središča RAZ:UM.

"Z razvojem študijskega programa arhitekture smo ugotavljali, da nam nekaj manjka, da moramo arhitekturo zasidrati še bolj močno v javno sredino in mislim, da smo z delovanjem v lanskem letu to tudi uspeli,"je Lobnik povedal na današnji novinarski konferenci v Mariboru. Na skupno okoli 30 dogodkih v lanskem letu so našteli nekaj manj kot 5000 obiskovalcev.

Glavni namen HAM je promocija sodobne slovenske arhitekture in sodobnih trendov na tem področju. Med lanskimi vrhunci je Lobnik izpostavil razstavo slovenske arhitekture v zadnjih petih letih, predstavitev mariborske sodobne arhitekture na Dunaju ter izdelavo turističnega vodiča po Mariboru. "Do zdaj se je v Mariboru vse ocenjevalo s tujini očmi. Mi bi radi to spremenili," je povedal.

V letošnjem letu imajo v načrtu vsaj deset razstav. Od tega bodo štiri predstavitve sodobnih arhitekturnih praks, kjer bodo predstavili delo arhitekturne pisarne Reichenberg, Roberta Potokarja, Studia Stratum in dunajskih arhitektov Coloni. Dve razstavi bosta s področja arhitekturnega tiska, dve pa bosta pregledni razstavi na temo trajnostne stavbe v Alpah ter nagrad Piranesi.

Poleg razstav bodo ponovno organizirali tudi predavanja, okrogle mize, delavnice in predstavitve publikacij. Posebno pozornost namenjajo ustvarjanju študentov arhitekture, ki so lani postavili skulpturo ob vhodu v stavbo, letos pa bodo med drugim izdelovali pohištvo iz kartona.

V okviru EPK so lani izvajali projekt prenove mestnih interierjev, v okviru katerega so študentje prenovili šest mariborskih lokalov. Letos bodo s tem projektom nadaljevali, v načrtu imajo prenovo petih prostorov, med drugim na Ptuju.