Slovenija 28.3.2013 10:05

V Mariboru prvi festival rock'n'roll filma

Maribor, 28. marca - Prihodnji teden se bo v mariborskem kinu Udarnik odvrtelo osem glasbenih dokumentarcev, ki se posvečajo slovenski in jugoslovanski glasbeni dediščini iz druge polovice minulega stoletja. V mariborskem društvu Subkulturni azil so dogajanje poimenovali Festival rock'n'roll filma.

Eden od ciljev prve izdaje festivala, ki bo v prihodnjih letih poleg programa tuje in slovenske produkcije poskušal razkrivati tudi pozabljeno glasbeno zgodovino Maribora, je vključitev drugih medijev v glasbeno dogajanje. V program so uvrstili osem dokumentarnih filmov o rock'n'roll skupinah iz nekdanje Jugoslavije, kot so slovenski Pankrti, Otroci socializma, Kuzle in Buldožerji, hrvaški Azra in SexA ter srbski Idoli.

Prav tako bo na ogled glasbeni dokumentarec Sretno Dijete v režiji Igorja Markovića o najboljšem in najplodnejšem obdobju jugoslovanske rock scene konec 70-ih in začetka 80-ih let minulega stoletja. V njem se pojavljajo legendarna imena, kot so Haustor, Film, Električni orgazam, Prljavo kazalište in Bijelo dugme.

Kot je za STA povedal vodja festivala Kristijan Robič, filmi predstavljajo, kako so skupine delovale in v kakšnem času so živele. Po njegovih ocenah je Maribor idealno prizorišče za takšen festival, saj je mesto, kjer je bila rock'n'roll tradicija nekoč zelo močna in se ga je dolgo držal vzdevek Jugoslovanski Liverpool. Tu je leta 1992 tudi nastal prvi underground festival v samostojni Sloveniji No Border Jam, pod katerega se prav tako podpisuje Subkulturni azil.