Svet 29.3.2013 5:30

Reški mednarodni festival malih scen pred 20. izdajo

Reka, 29. marca - Mednarodni festival malih scen na Reki letos obeležuje 20-letnico obstoja. V program festivala, ki se bo začel 2. maja, je letos uvrščenih 11 predstav iz petih evropskih držav. Med njimi je tudi predstava SNG Drama Ljubljana Božič pri Ivanovih Aleksandra Ivanoviča Vvedenskega v režiji Oliverja Frljića.

Poleg slovenske je bilo v program uvrščenih še šest hrvaških predstav, dve srbski in po ena predstava iz Makedonije in Litve. Nabor po besedah selektorice festivala Željke Turčinović prinaša najboljše predstave na ravni evropske gledališke scene.

Reški festival malih scen bo 2. maja v Hrvaškem narodnem gledališču (HNK) Ivana Zajca uvedla predstava "Unterstadt" (Podmestje) v izvedbi HNK Osijek in v režiji Zlatka Svibena. Kljub temu, da predstava v celoti ne odgovarja konceptu festivala malih scen, so se po besedah Turčinovićeve kljub vsemu odločili, da jo uvrstijo na festival, saj je obveljala za najboljšo hrvaško gledališko predstavo v letu 2012.

Na festivalu bodo uprizorili koprodukcijo mariborskega KUD Borza in reške skupine Trafik z naslovom Jalova, med drugimi pa bo na programu tudi delo Fina mrtva dekleta, ki ga je režiser Dalibor Matanić v sodelovanju z Matetom Matišićem po filmski priredbi postavil še na oder. Predstavo bo izvedlo zagrebško gledališče Gavella, je poročala hrvaška tiskovna agencija Hina.

Zagrebško gledališče Ulysses bo uprizorilo predstavo Bertolta Brechta "Cabaret Brecht - Zadrživi uspon Artura Uija" (Kabaret Brecht - Ustavljivi vzpon Artura Uia) v režiji Lenke Udovički. Med zanimivejšimi pa je tudi koprodukcija reških HNK Ivana pl. Zajca in HKD Teatar, nastala po literarni predlogi Vedrane Rudan z naslovom "Dabogda te majka rodila" (Mati te je vendar rodila) v režiji Tatjane Mandić Rigonat.

Festivalsko žirijo bodo v jubilejni izdaji sestavljale igralke Milena Dravić, Helena Buljan in Elvia Nacinovich.