Na hitro prelistano 6.4.2013 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 6. aprila - Pri Modrijanu so izdali roman norveškega pisatelja Erlenda Loeja z naslovom Naiven. Super. in delo ameriškega psihiatra s področja kognitivne terapije, naslovljeno Samo ljubezen ni dovolj. Založba Miš je izdala mladinski roman britanskega pisatelja Davida Almonda Ime mi je Mina, Didakta pa novo zbirko stripov Billa Wattersona o Calvinu in Hobbesu.

Ljubljana. Delo ameriškega psihiatra Aarona T. Becka s področja kognitivne terapije Samo ljubezen ni dovolj. Foto: STA

Ljubljana.
Delo ameriškega psihiatra Aarona T. Becka s področja kognitivne terapije Samo ljubezen ni dovolj.
Foto: STA

Ljubljana. Roman norveškega pisatelja Erlenda Loeja z naslovom Naiven. Super. Foto: STA

Ljubljana.
Roman norveškega pisatelja Erlenda Loeja z naslovom Naiven. Super.
Foto: STA

Ljubljana. Zbirka stripov Billa Wattersona o Calvinu in Hobbesu Varovančevo maščevanje. Foto: STA

Ljubljana.
Zbirka stripov Billa Wattersona o Calvinu in Hobbesu Varovančevo maščevanje.
Foto: STA

Ljubljana. Roman britanskega pisatelja Davida Almonda Ime mi je Mina. Foto: STA

Ljubljana.
Roman britanskega pisatelja Davida Almonda Ime mi je Mina.
Foto: STA

NAIVEN. SUPER. - ROMAN NORVEŠKEGA AVTORJA S PREPROSTO ZGODBO, A ZAPLETENO VSEBINO

Protagonist romana je 25-letnik, ki zgodbo pripoveduje v prvi osebi. Začne jo z besedami: "Dva prijatelja imam. Dobrega in slabega. Imam tudi brata. Ni tako simpatičen kot jaz, ampak je kar ok". Roman, ki ga je Erlend Loe napisal leta 1996, je bil preveden v več kot 20 jezikov, v domovini pa velja za enega najboljših romanov zadnjih 30 let. Naiven.Super. je preprosta zgodba o zelo zapletenih stvareh, so zapisali pri založbi Modrijan, ki je knjigo izdala v zbirki Bralec. Roman je tako kot Loejeve Tihe dneve v Mixing Partu prevedla Marija Zlatnar Moe.

Pisatelj in filmski scenarist Erlend Loe (1969) je napisal več kot 20 knjig za odrasle in otroke. Njegova proza za odrasle je satirična, označujejo jo tudi kot "naivno". Loe je zaslovel že s pričujočim romanom, ki je njegova druga knjiga. Med avtorjevimi romani velja omeniti še L iz leta 1999 in Tihi dnevi v Mixing Partu (2009), ki je bil v slovenščino preveden leta 2011.

SAMO LJUBEZEN NI DOVOLJ - KNJIGA S KOGNITIVNIM PRISTOPOM REŠEVANJA PROBLEMOV

Ameriški psihiater Aaron T. Beck je v knjigi Samo ljubezen ni dovolj zbral značilne primere iz svoje svetovalne prakse za pare, ki so se znašli v težavah. V delu obravnava vplive najrazličnejših dejavnikov, ki partnerjem zameglijo pogled, od negativnega mišljenja, samodejnih misli do simbolnih pomenov. Dejavnike ponazarja z dialogi, pojasnjuje in dopolnjuje z vprašalniki ter obenem svetuje, kako se njihovim vplivom ubraniti. V predstavitvi koncepta je zapisal, da obravnava možnosti, kako lahko partnerja popravita samouničujoče vzorce mišljenja in kontraproduktivne navade, izboljšata komunikacijo in pomagata osvetliti in ublažiti težave drug drugega.

Aaron T. Beck je psihiater, zaslužni profesor na Univerzi v Pensilvaniji, avtor številnih publikacij ter ustanovitelj Beckovega inštituta za kognitivno vedenjsko terapijo. Velja za očeta kognitivne terapije, ki se uporablja tako za pomoč pri duševnih motnjah, boleznih sodobnega sveta, kot je depresija, kot pri odpravljanju težav v medčloveških odnosih. Pričujoča knjiga, ki jo je poslovenila Maja Kraigher, sodi med Beckove najbolj znane knjige. Za njen prevod je poskrbela Maja Kraigher.

IME MI JE MINA - ROMAN O RAZMIŠLJAJOČI DEKLICI IZPOD PERESA BRITANSKEGA AVTORJA

Devetletno deklico Mino bralec spoznava skozi njene dnevniške zapise, ki jih piše na drevesu. Minina razmišljanja, radovedna vprašanja in iskanje odgovorov so pisateljevo orodje, s katerim predstavi Minin lik pred bralca tako, da se ta zlahka poistoveti z njim. Rdeča nit zgodbe je junakinjino "iskanje" pokojnega očeta, s čigar izgubo se nikakor ne more sprijazniti. To razume le njena mama, ki obenem tudi ve, da je Mina drugačna ter da zato potrebuje drugačen način posredovanja znanja, kot je predpisan v šolskem sistemu. Pisatelj ni želel ustvariti odklonilnega odnosa do šole, se pa zdi, da kot nekdanji učitelj zelo dobro razume tiste posameznike, ki kukajo iz povprečja. V knjigi podaja sporočilo, da ni čisto nič narobe, če razmišljaš drugače od večine.

David Almond je bil nagrajen že za prvi roman za otroke Mož s podstrešja, ki je na voljo tudi v slovenskem prevodu. Tudi poznejši romani so naleteli na dober odziv tako bralstva kot kritikov. Njegova dela so prevedena v več kot 30 jezikov. Leta 2010 je prejel nagrado Hansa Christiana Andersena za trajni prispevek k otroški literaturi. Roman Ime mi je Mina, ki je prav tako prejel več nagrad, je poslovenila Meta Osredkar.

VAROVANČEVO MAŠČEVANJE - NOVA ZBIRKA STRIPOV O CALVINU IN HOBBESU

Varovančevo maščevanje je zbirka zabavnih stripov o duhovitih dogodivščinah navihanega šestletnika Calvina in njegovega plišastega tigra Hobbesa, ki je v njegovih očeh pravi živi tiger in tako nepogrešljiv prijatelj. Bralci in kritiki Calvina in Hobbesa uvrščajo med trojico najboljših stripov vseh časov. Na vrhuncu njune slave je Calvina in Hobbesa objavljalo 2400 časopisov v 50 državah. Prodali so tudi 45 milijonov izvodov knjig z zbranimi stripi.

Stripovske zgodbe potekajo v sodobnem času predmestja v ZDA in obravnavajo Calvinove odnose s Hobbesom, starši, sošolci. Prikazuje tudi njegov odnos do šole, njegov bogat domišljijski svet in njegova razmišljanja o življenju in svetu. Vključuje tudi kritiko družbenih razmer in pojavov, kot so komercializem, prevladujoč vpliv množičnih medijev, uničevanje narave. Besedilo je prevedel Nejc Juren. Knjiga je tretja prevedeno delo o Calvinu in Hobbesu. Pred njo sta izšli že knjigi Nekaj pod posteljo se slini in Čudaka z drugega planeta!.