Slovenija 2.4.2013 4:00

Mednarodni dan knjig za otroke tokrat posvečen poeziji

Ljubljana, 2. aprila - Mednarodna zveza za mladinsko književnost IBBY je današnji dan razglasila za mednarodni dan knjig za otroke. Slovenska sekcija IBBY bo dan obeležila s prireditvama za odrasle in otroke, 10. aprila pa bo pripravila še simpozij na temo poezije.

Poljska. Otrok, knjiga, učenje. Foto: East News/STA Arhiv East News/STA

Poljska.
Otrok, knjiga, učenje.
Foto: East News/STA
Arhiv East News/STA

Pokroviteljica letošnjega praznovanja mednarodnega dneva knjig za otroke je IBBY sekcija iz ZDA. Pesnica Pat Mora je v tokratni upesnjeni poslanici z naslovom S knjigosrečo okoli sveta mladega bralca povabila na pot branja.

Eden od osrednjih dogodkov, ki jih bo Slovenska sekcija IBBY pripravila s centrom za mladinsko književnost in knjižničarstvo Pionirska, bo simpozij na temo poezije. Na njem bodo sodelovali Igor Saksida, Niko Grafenauer, Peter Svetina, Andrej Rozman Roza, Matej Krajnc in skupina Tantadruj.

Peter Svetina je za STA dejal, da je v Sloveniji poezija za otroke za razliko od nemško govorečih držav zelo priznana. Opozoril je tudi na fenomen slovenskih avtorjev, ki pišejo poezijo tako za odrasle kot za otroke.

V Knjižnici Otona Župančiča bo ob 11. uri pesniška matineja, ki jo bodo oblikovali otroški pevski zbori, mladi recitatorji ter pesniki: Ervin Fritz, Jana Kolarič, Matej Krajnc, Milan Dekleva in Vida Mokrin Pauer. Obenem bodo odprli tudi razstavo z naslovom Pesem, boginja, zapoj!.

Zvečer bo na Društvu slovenskih pisateljev potekalo tradicionalno srečanje. Nanj so kot slavnostnega govornika povabili predsednika republike Boruta Pahorja. Na prireditvi bodo predstavili dobitnike nagrad in priznanj za mladinsko književnost v minulem letu.

Mednarodna zveza za mladinsko književnost IBBY je bila ustanovljena leta 1953 v Zürichu, mednarodni dan knjig za otroke pa je v sklopu IBBY nastal leta 1967. Praznuje se ga na rojstni dan pravljičarja Hansa Christiana Andersena.