Svet 3.4.2013 5:30

V Berlinu fotografska razstava aktov

Berlin, 3. aprila - V berlinskem Muzeju fotografije, ki deluje pod okriljem Državnih muzejev v Berlinu, bodo na ogled postavili razstavo z naslovom Gola resnica in še več - fotografije aktov okoli leta 1900. Fotografije aktov so bile ob začetku minulega stoletja zelo priljubljene, na razstavi pa bo predstavljena njihova izjemna raznolikost.

Kot je mogoče prebrati na spletni strani muzeja, so bili že v začetku 20. stoletja položeni temelji za razvoj podob, ki še vedno sooblikujejo svet, v katerem živimo.

Fotografski akt je bil tedaj izjemno razširjen in se je pojavljal v reproduktibilnih medijih, kot so razglednice, posterjih, revije ali oglasi. Služil je kot navdih umetnikom, ali kot neke vrste spodbuda za športnike, kot poučen material, ali kot predmet zbirateljstva.

Izjemno obsežno gradivo je mogoče razdeliti v več skupin: masovna produkcija, vizualni užitki, raziskovanje telesa v znanstvene namene, kult telesa in akt v umetniškem kontekstu.

Trgovanje ali izmenjava podob golega človeškega telesa je bila tedaj zelo razširjena po vsej Evropi, kar se bo odražalo tudi na razstavi. Na njej bodo predstavljeni nekateri zakladi in raritete iz fotografske zbirke Umetnostne biblioteke, nekaj del pa bodo za razstavo posodile tudi druge pomembne institucije.

Razstava bo na ogled od 3. maja do 25. avgusta, še piše na muzejski spletni strani.