Slovenija 2.4.2013 14:18

V Narodni galeriji slovensko umetnost prepletli z evropsko

Ljubljana, 2. aprila - V Narodni galeriji si je dela iz stalne zbirke slovenske umetnosti trenutno mogoče ogledati v novi hiši, kjer je bila doslej zbirka evropskih mojstrov. Galerija je oktobra zaradi prenove zaprla vrata Narodnega doma, kjer je stala zbirka. Z deli slovenskih impresionistov pa bo galerija gostovala v Parizu, kjer bodo razstavljeni v Petit Palais.

Osrednje poslanstvo galerije je predstavljanje del slovenske umetnosti, zato so v času obnove izbor del iz stalne zbirke prenesli v prostore bivše zbirke evropskih mojstrov. Za takšno rešitev so se, kot je na današnji novinarski konferenci povedala direktorica galerija Barbara Jaki, odločili tudi zato, ker se je tako ponudila priložnost, da dela slovenske umetnosti povežejo z izbranimi umetninami evropskih mojstrov. Postavitev so v nekaterih delih dopolnili še z deli iz depojev. Tako je sedaj na 774 kvadratnih metrih razstavne površine na ogled skupaj 185 umetnin, od tega 54 iz depojev, je pojasnila Jakijeva.

Stalna zbirka pokriva obdobje od 14. do začetka 20. stoletja. Tako postavljena bo predvidoma na ogled do jeseni leta 2015 oziroma do končanja prenove Narodnega doma. Gotsko umetnost v njenih začetkih predstavlja predvsem kiparstvo, 17. stoletje, do koder na Slovenskem še segajo odmevi gotike, pa je predstavljeno s slikarskimi dosežki, ki označujejo prehod iz manierizma v barok. V tretjem prostoru so na ogled sakralna in posvetna dela iz 17. stoletja.

Baročno 18. stoletje se značilno za svoj čas razgrinja v pisani paleti barv in motivov, poseben prostor pa je posvečen šestim platnom Franca Kavčiča. Slednji je povezovalni člen med baročnim 18. stoletjem in prvo polovico 19. stoletja, ki ga je zaznamoval bidermajer. Slikarstvu druge polovice 19. in začetka 20. stoletja so posvečene tri dvorane, v katerih je predstavljeno tudi kiparstvo tega časa. Največ del iz stalne zbirke slovenske umetnosti so z deli iz depojev morali, zaradi prihajajoče razstave v Parizu, nadomestiti pri impresionistih.

V galeriji so 28 umetnin iz nove postavitve poleg običajnih legend opremili tudi s QR kodami, ki odpirajo kratke opise umetnin z osnovnimi podatki. Pri izboru umetnin so v veliki meri sledili željam obiskovalcev, med katerimi so v zadnjem oktobrskem vikendu lani izvedli anketo o njihovih najljubših umetninah.

Te dni v Narodni galeriji potekajo tudi zadnje priprave na veliko razstavo slovenskih impresionistov v Parizu. V francoski prestolnici bo Narodna galerija z deli slovenskih impresionistov gostovala od 18. aprila do 13. julija. Kot je poudarila Jakijeva, se bo francoski in mednarodni javnosti slovenska likovna umetnost tokrat prvič predstavila v tolikšnem obsegu.

Stavba Petit Palais je bila zgrajena leta 1900 za svetovno razstavo v Parizu. Danes je v njej muzej mesta Pariz. Na razstavi Slovenski impresionisti in njihov čas 1890-1920 bo na ogled 200 eksponatov - slik, kipov, risb, karikatur, knjižnih oprem in filmov, arhitektura pa bo predstavljena s pomočjo video projekcije.