Slovenija 2.4.2013 13:46

Möderndorferjev roman Kot v filmu: Spretna sodobna pisava o večnih temah

Ljubljana, 2. aprila - Pri založbi Mladinska knjiga je izšel z drugo zlato ptico nagrajeni mladinski roman Vinka Möderndorferja Kot v filmu. Uredniku Andreju Ilcu se je v "res sodobnem" romanu zdelo dobro, da je Möderndorfer "zelo lucidno in z obilo humorja v eno povezal urbano in podeželsko, visoko-tehnološko in organsko ter internet in na roko napisan dnevnik".

Ljubljana. Pisatelj, pesnik in režiser Vinko Möderndorfer Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Pisatelj, pesnik in režiser Vinko Möderndorfer
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Ilc je na današnji predstavitvi knjige poudaril, da je roman res sodoben, a ne v površinskem smislu. Sodoben je v tem, da pokaže neka bazična doživljanja in tudi probleme, ki ostajajo kljub površinskim spremembam - te prinašajo raba interneta in popularna kultura - in novodobni navlaki ves čas enaki. V romanu namreč nastopa 12-letni Gašper, ki se je primoran spopasti z ločitvijo staršev.

Möderndorfer je imel pri pisanju mladinskega romana Kot v filmu dva cilja. Prvi je bil opis travmatične epizode v življenju najstnika, drugi pa je bil izstop iz zgolj najstniške problematike in tematizacija časa in sodobnih socialnih razmer.

Kot v filmu je prvo Möderndorferjeve delo, namenjeno bralcem v najstniških letih. Doslej je pisal za najmlajše bralce in zato ga je bilo, kot je dejal, preden se je lotil mladinske knjige, kar malo strah, kako se bo vse skupaj izteklo. "Samo pisanje pa mi je potrdilo, da pravzaprav ni velike razlike med pisanjem za odrasle in mladino. Oboje je zelo resno delo," je poudaril.

Pri vsakem pisanju gre za vživljanje v junake, značaje in situacije, je dejal Möderndorfer in hkrati priznal, da mu je pisanje mladinskega dela delalo več preglavic kot ponavadi: "Treba se je bilo vživeti v način razmišljanja, ki sem ga že pozabil." Ko pa je vendarle odkril, kakšen bo Gašperjev značaj, kako bo čustvoval in kakšen bo v odnosu s staršema in prijatelji, je ustvarjalni proces stekel.

Pri delu je avtorju veliko pomagal nečak Gašper. A ne s svojo zgodbo, ker je ta popolnoma drugačna od zgodbe junaka v knjigi, temveč z zbiranjem fraz in besed, ki so udomačene v jeziku najstnikov in jih je nato Möderndorfer tudi uporabil v romanu. Ta jezik se izredno hitro spreminja, skorajda "na minuto", je zelo duhovit in neobvezujoč, zato ga je avtor, kot je dejal, hitro posvojil.

Glavni urednik založbe Mladinska knjiga Bojan Švigelj verjame, da se bodo mladi bralci, ki jim je roman Kot v filmu namenjen, ob branju zabavali in se iz njega tudi kaj naučili. Dodal je, da je šlo prvo delo, ovenčano z modro ptico - roman za odrasle Stanke Hrastelj Igranje, v prodajo do štirikrat bolje kot povprečen slovenski roman.

Letos so bila za nagrado modra ptica nominirana še dela Kam je izginila Brina? Tadeja Goloba, Reševanje plavolask Mihe Mazzinija, Kar ne ubije Cvetke Sokolov ter Taša Irene Velikonja.

Nagrada modra ptica z zneskom 12.000 evrov bruto velja za najvišjo denarno nagrado v Sloveniji za posamezno književno delo. Novi natečaj za nagrado bodo objavili do sredine aprila, ponovno pa bo v igri roman za odrasle. Rok za oddajo tipkopisov bo predvidoma jeseni, nominirance bodo ponovno razglasili v sklopu Slovenskega knjižnega sejma, dobitnik nagrade pa bo razglašen na začetku prihodnjega leta.