Slovenija 3.4.2013 9:59

V atriju ZRC SAZU predstavitev arhitekturne delavnice Goražde2012

Ljubljana, 3. aprila - V atriju ZRC SAZU bodo ob 19. uri odprli razstavo, na kateri bodo predstavili rezultate arhitekturne in urbanistične delavnice Goražde2012. V sklopu delavnice so študentje in profesorji z ljubljanske Fakultete za arhitekturo, dijaki in profesorji Srednje šole Goražde in lokalni arhitekti pripravili niz rešitev za prostorsko ureditev Goražda.

Na delavnicah so sodelujoči, v sodelovanju z ministrstvom za urbanizem Kantona Goražde v BiH, reševali naloge v petih tematskih sklopih: glavni trg, most čez Drino, Ulica Kulina bana, obrežje Drine, Gubavica, Pot spominov ter infrastruktura.

Kot so zapisali v vabilu na razstavo, je najpomembnejša rešitev, ki so jo razdelali, most na Drini. Kot rešitev, vredno vpisa na Unescov seznam kulturne dediščine navajajo most, ki so ga med vojno v BiH obesili z glavnega mostu, da bi se zaščitili pred ostrostrelci, za elektrarne, ki so jih z avtomobilskimi alternatorji spuščali z mostu v čolničih, pa so v vabilu zapisali, da v svetu nimajo para.

Doslej so delavnico predstavili na razstavah v Goraždu in na sarajevski Fakulteti za arhitekturo. Delavnica je potekala v sodelovanju z različnimi inštitucijami, med drugim s slovenskim veleposlaništvom v BiH, Kantonom Goražde ter Univerzo v Sarajevu.