Slovenija 3.4.2013 14:00

V Mariboru razstava v spomin na kiparja Leonharda Kerna

Maribor, 3. aprila - Pokrajinski muzej Maribor bo v petek v viteški dvorani mariborskega gradu odprl kiparsko in etnološko razstavo Oltar Leonharda Kerna - 400 let kasneje, ki sta jo pripravila Valentina Bevc Varl in Luka Bogovčič. Letos namreč mineva natanko 400 let, odkar je nemški kipar Leonhard Kern (1588-1662) izdelal veliki oltar za cerkev v Gornjem Gradu.

Kern se je leta 1612 vračal s svoje študijske poti po Italiji in se na poti proti domu ustavil v Ljubljani. Ljubljanski škof Tomaž Hren mu je tedaj zaupal izdelavo novega oltarja za gornjegrajsko cerkev.

Gornjegrajski oltar je Kernovo prvo s pisnimi viri dokazano delo. V njem odmevajo vplivi, ki jih je v umetniku pustila študijska pot v Italijo. Njegova oltarna kompozicija je v formah še poznorenesančna in še ne odseva vpliva baroka, vendar predstavlja tako po kiparski kot po arhitekturni strani vrh v umetnostnem ustvarjanju zgodnjega 17. stoletja na Slovenskem.

S svojim ustvarjanjem je Kern pozneje požel velik uspeh, ki mu je omogočil tudi finančno varnost, še danes pa ga strokovna javnost uvršča med najpomembnejše nemške kiparje 17. stoletja.

Na mariborski razstavi se prepletajo pot Leonharda Kerna, ki se je leta 1612 ustavil v Ljubljani in izdelal reliefa za oltar v Gornjem Gradu, pot svetih Treh kraljev, ki so na reliefu upodobljeni ter pot reliefa samega, ki je od leta 1924 v Pokrajinskem muzeju Maribor in je bil v preteklem letu očiščen in utrjen, da s bo njegova zgodba lahko nadaljevala.