Svet 8.4.2013 5:30

V Galeriji A+A razstava Nicole Genoveseja in Marka Požlepa

Benetke, 8. aprila - V slovenski Galeriji A+A v Benetkah bodo 11. aprila odprli razstavo Nicole Genoveseja in Marka Požlepa. Umetnika bosta na postavitvi z naslovom Jutri, morda, bom še vedno isti, tematizirala izgubo in iskanje lastne identitete. Razstava bo na ogled do 5. maja, so sporočili iz galerije.

Kakšne so naše korenine, kam smo prišli, kam gremo in kdo smo mi, so vprašanja, ki si jih zastavljata umetnika v postmodernističnem času, za katerega je značilno pršenje oblike realnosti v neprekinjeni in nezavedni sinkretizem, so ob razstavi zapisali v galeriji.

V stanju dezorientacije posameznika dobimo občutek, da se pojavljajo lažne rešitve, ki niso daleč od popolne neučinkovitosti. Osebni ukrepi in geste, od najbolj trivialnih do najbolj junaških, v resnici postanejo zasloni, kamor se da skriti.

Dela, ki bodo predstavljena v Benetkah, so opogumljena z ostro, kritično analizo stanja današnjega časa. Zajeta so v ideološke, simbolne in estetske nesmiselnosti ter prikazujejo nekoristnost meja, ki jih je označil posameznik ter veliko laži, ki govorijo o identiteti, so še zapisali.

Nicola Genovese (1971) se sooča s temami identitet in mitov, ki pogosto izhajajo iz lastne avtobiografije. Njegova dela prikazujejo znane podobe, ki se destabilizirajo preko nezavednih asociacij in se nato vračajo v skrivnostne pomene. Živi in dela v Padovi.

Mark Požlep (1981) je na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani leta 2006 diplomiral na oddelku za slikarstvo pri profesorjih Hermanu Gvardjančiču in Sreču Draganu. Posveča se slikarstvu, risbi, videu, prostorskim postavitvam in performansu.

V zadnjih dveh letih poskuša zgraditi edinstvene 3D prostore, t.i. igrišče/film/urbano scenografijo z namenom, da postavi gledalca v nove situacije in ga iz opazovalca spremeni v aktivnega udeleženca. Uporablja najdene materiale in predmete, ki v novih kontekstih vzpostavljajo povsem nove odnose. Za multimedijsko namestitev "Break Through" je prejel nagrado Essl, njegovo delo pa je bilo umeščeno v dunajsko zbirko Essl.