Svet 5.4.2013 6:00

Amsterdamski Rijksmuseum bo po prenovi prihodnji teden odprl vrata

Amsterdam, 5. aprila - Amsterdamski Rijksmuseum, v katerem med drugim hranijo znamenito Rembrandtovo mojstrovino Nočna straža, bo po obsežni prenovi vrata za obiskovalce ponovno odprl prihodnji teden. Prenova je trajala deset let in je stala 375 milijonov evrov, piše francoska tiskovna agencija AFP.

"Rijksmuseum je na tem, da obrne nov list v svoji zgodovini", je na novinarski konferenci pred odprtjem prenovljenega muzeja dejal njegov direktor Wim Pijbes. Prenova je potekala po načrtih španskih arhitektov Cruz y Ortiz.

V sklopu prenove so stavbi v gotsko-renesančnem slogu, ki jo je zasnoval arhitekt Pierre Cuypers in ki je bila dokončana leta 1885, povrnili velik del njene izvirne podobe s pridihom sodobnega.

Muzej z več kot 8000 eksponati pokriva osem stoletij nizozemske zgodovine. Eksponati so razporejeni v 80 sobanah. Obiskovalca sprehod skozi 1,5 kilometra galerij popelje na pot od srednjega veka do Mondriana.

Za osrednji eksponat tega pomembnega amsterdamskega muzeja velja Rembrandtova Nočna straža. Slika simbolizira zlato dobo nizozemskega slikarstva, ki obsega skorajda celotno 17. stoletje, ko je bila Nizozemska vodilna na področju trgovine in tudi umetnosti. Na novo obogatelo meščanstvo je naročalo na milijone slik, večinoma portrete ali krajine.

V muzeju se po Pijbesovih besedah nadejajo dveh milijonov obiskovalcev letno. Kot je še povedal, se je s prenovo v muzeju vse spremenilo, razen Nočne straže, ki bo zgolj visela nekoliko višje kot doslej.

Če je bil Rijksmuseum, kot tudi drugi podobni muzeji po svetu, pred prenovo urejen tako, da so bile posamezne sobe posvečene pohištvu, keramiki in slikarstvu, zdaj vlada povsem nov koncept. Ob Rembrandtovi sliki je tako mogoče videti pohištvo, ki ga je izdelal umetnikov prijatelj Herman Doomer, in portret pesnika Constantijna Huygensa, ki je pisal o umetniku.

Vendar pa po pisanju AFP prenova ni potekala povsem brez zapletov, težave so nastopile pri rokih za dokončanje in pri finančni sliki.

V času prenove je bilo 400 del iz muzeja na ogled v Philipsovem krilu, kjer si jih je v več kot devetih letih ogledalo 8,5 milijona obiskovalcev.

Muzej bo 13. aprila odprla nizozemska kraljica Beatrix. Na ta dan bo vstop v muzej prost, še piše AFP.