Slovenija 6.4.2013 10:53

Med imeni za novega ravnatelja ljubljanske Drame najverjetnejše Igor Samobor

Ljubljana, 6. aprila - Po dveh letih odprtih kadrovskih vprašanj, kdo bo novi ravnatelj SNG Drame, se kot najbolj verjetno ime kaže prvak slovenske Drame Igor Samobor, piše današnje Delo. Novi ravnatelj bo zamenjal Petra Sotoška Štularja, ki ga je maja 2011 ob razrešitvi Iva Bana za vršilca dolžnosti imenovala nekdanja ministrica za kulturo Majda Širca.

Ptuj, Mestno gledališče Ptuj. Igralec in režiser Igor Samobor. Foto: Gregor Mlakar/STA Arhiv STA

Ptuj, Mestno gledališče Ptuj.
Igralec in režiser Igor Samobor.
Foto: Gregor Mlakar/STA
Arhiv STA

Lani poleti so Štularju podaljšali mandat, ob tem pa je takratno ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport objavilo razpis za novega ravnatelja, ki pa se je končal neuspešno. Čeprav sta svet in strokovni svet zavoda med kandidati - urednik Boštjan Tadel, igralec Boris Mihalj, Mojca Jan Zoran z ministrstva, režiserka Ivana Djilas - izbrala Djilasovo, takratni minister Žiga Turk kandidatke ni imenoval, piše Delo. Turk je ob današnji novici v Delu na omrežju Twitter zapisal, da je bil Samobor tudi njegova izbira, ob čemer se sprašuje, ali "mu bo to škodilo".

Januarja letos je ministrstvo objavilo nov razpis, na katerega sta se poleg Samoborja prijavila še igralec Boris Mihalj ter pedagog in anglist Tadej Braček. Med kandidati ga je izbral minister, ima pa tudi najverjetnejšo podporo obeh svetov zavoda. Sam igralec noče ničesar komentirati, dokler ne bo postopek zaključen in dokler ne podpiše pogodbe, piše Delo.

Igralec Igor Samobor, dolgoletni član SNG Drama Ljubljana, je lani za svoje delo prejel najvišjo stanovsko nagrado na področju gledališča Borštnikov prstan.