EPK 2012 14.4.2013 10:00

Živa dvorišča Maribora tudi letos vabijo k sodelovanju

Maribor, 14. aprila - Živa dvorišča Maribora tudi v letošnjem letu vabijo k sodelovanju pri oživljanju pozabljenih prostorov v središču štajerske prestolnice. S prihodom pomladi se začenja izvajati njihov program, ki bo sprva osredotočen na ozelenjevanje in osvetljevanje dvorišč, hkrati pa ponovno načrtujejo vrsto delavnic, koncertov, predstav in drugih dogodkov.

Živa dvorišča Maribora so celoletni program načrtnega obujanja mariborskih dvorišč, s tem da se nanje ob sodelovanju prebivalcev vabi razne kulturne ustvarjalce in kreativne dejavnosti. Cilj je, da dvorišča ponovno oživijo kot prostor druženja in soustvarjanja. Začetki segajo v leto 2010, ko so začeli obujati dvorišča v okviru Festivala Lent.

Na začetku letošnjega leta so se ukvarjali predvsem z reševanjem vprašanja financiranja in dolgoročnim načrtovanjem, z glavnino aktivnosti na prostem pa so čakali na prihod pomladi. "Sedaj, ko prihaja toplejše vreme, se bodo tudi dvorišča začela odpirati obiskovalcem," je za STA povedala producentka Katja Beck Kos.

Trenutno imajo v Mariboru šest stalnih lokacij in se dogovarjajo še za dve novi. V sodelovanju z društvom Varuhi semen jih bodo v aprilu začeli ozelenjevati, v maju pa načrtujejo delavnice tehničnega osvetljevanja. "Vse skupaj je v znamenju Evropske prestolnice mladih (EPM), v okviru katere nadgrajujemo svoj program s Poligonom znanja. V tem projektu smo neke vrste mentorji, ki mladim pomagajo uresničevati ideje, ki jih vidijo v centru mesta," je pojasnila. Najbolj bogat program ponovno načrtujejo za čas Festivala Lent junija in julija.

Nosilec programa Živa dvorišča Maribor sta društvo Hiša! in Gledališče Ane Monro. Po besedah Beck Kosove so še posebej ponosni na priznanje za najbolj inovativne projekte v lokalnih skupnostih, ki so ga prejeli konec marca na Konferenci o inovativnih lokalnih skupnostih (InLoCom) na Krki pri Ivančni Gorici. Namen omenjene konference je spodbujanje inovativnih praks in prepoznavanje inovativnih potencialov v Sloveniji.