Slovenija 8.4.2013 15:09

V SDM pozivajo vlado, naj ne izgublja časa in poišče izhod iz krize

Ljubljana, 8. aprila - V Slovenski demokratski mladini (SDM), podmladku SDS, so na današnji novinarski konferenci pozvali vladno ekipo, naj ne izgublja časa, tudi njihovega ne, in naj odgovorno ter s socialnim dialogom in dosledno hitrostjo naredi poteze za izhod iz krize.

V SDM so presenečeni, predvsem pa zaskrbljeni nad dejstvom, da nova koalicija nima nikakršnega vsebinskega programa, prav tako pa ni še predstavila konkretne ukrepe za izhod v krize, po skoraj treh tednih apatije še vedno čakajo na prvo, omembe vredno potezo nove vladne ekipe, so zapisali v sporočilu za javnost.

Zaskrbljujoče se jim zdi tudi napovedovanje dviga DDV, kar je "zadnja stvar, ki jo v Sloveniji potrebujemo". Prepričani so namreč, da bi dvig DDV še dodatno poslabšal socialni standard in revščina bi zajela še večji krog naših državljanov in državljank. Po besedah vodje kabineta podmladka Jureta Ferjana bi to prizadelo še posebej socialno najšibkejše oz. tiste, ki se že danes soočajo s pomanjkanjem. Ob tem je navedel sosednjo Hrvaško, ki s tovrstnim ukrepom ni dosegla želenega učinka.

Na konferenci so se govorili tudi o novi ministrici za delo, družino in socialne zadeve Anji Kopač Mrak, ki je v svoji predstavitvi na matičnem parlamentarnem odboru napovedala možno spremembo študentskega dela. V SDM upajo in ministrico pozivajo, da opusti tovrstne ideje v smislu omejevanja ur in zaslužka ali "celo uvajanja malega dela, v katerem bi bili zopet pod isto streho študentje, brezposelni, tujci in upokojenci".

Ministrici sicer želijo veliko uspeha v njenem mandatu, kljub temu da v to dvomijo glede na to, da je bila državna sekretarka pri prejšnjem ministru Ivanu Svetliku in soavtorica treh zakonov, ki so padli na referendumu. V SDM so prepričani, da je to posledica tudi tega, da očitno ni sposobna socialnega dialoga in dogovora s socialnimi partnerji.

"Kljub temu pa ji ob podpori vladi naklonjenih sindikatov in medijev to ne bi smelo predstavljati velikih težav," so še navedli v SDM.

V SDM so danes sicer predstavili tudi dosežke prejšnje vlade pod vodstvom Janeza Janše. Kot so poudarili, je bil v enoletnem mandatu sprejet paket reform, s katerim je Slovenija deloma zajezila svoje prekomerno trošenje in zadolževanje. Med dosežki prejšnje vlade so predvsem izpostavili pokojninsko reformo in reformo trga dela.