Svet 9.4.2013 5:30

V SSG Trst s projekcijo Kruha in iger pričetek večerov slovenskega filma

Trst, 9. aprila - V Slovenskem stalnem gledališču (SSG) Trst se bodo zvečer s projekcijo filma Kruha in iger Klemena Dvornika začeli večeri slovenskega filma. Večeri bodo do 23. aprila poleg projekcij ponudili tudi predavanja in pogovore z ustvarjalci.

O svojem režiserskem prvencu bo tako nocoj, ob prvem predvajanju v Italiji, spregovoril Dvornik, ob njem pa bo gostja večera tudi igralka SSG Trst Tjaša Horvat, ki tudi nastopa v filmu.

Film z nostalgičnim pridihom zadnjih vzdihljajev socialistične Jugoslavije se odvija v osemdesetih letih. Socializem razpada, v zraku je upanje po novi, boljši prihodnosti, ki jo obljublja kapitalizem z novimi dobrinami. V ospredju zgodbe je velenjska družina Novak, ki je izžrebana za nastop v popularnem televizijskem kvizu.

Kruha in iger je na 14. Festivalu slovenskega filma prejel nagrado občinstva, Jonas Žnidaršič je prejel nagrado za stransko moško vlogo, Saša Pavček za stransko žensko vlogo, Katja Hrobat pa za kostumografijo.

V sklopu večerov slovenskega filma bodo prihodnji torek predvajali film Nejca Gazvode Izlet ter v torek, 23. aprila, ljubezensko dramo Lahko noč, gospodična Metoda Pevca. Vsi filmi bodo opremljeni z italijanskimi podnapisi.