Slovenija 10.4.2013 0:30

Na Brdu srečanje ministrov držav članic Foruma slovanskih kultur

Brdo pri Kranju, 10. aprila - Na Brdu pri Kranju bo danes potekalo srečanje ministrov držav članic Foruma slovanskih kultur. Beseda bo med drugim tekla o kulturnih trendih in položaju slovanskih narodov v aktualnih evropskih in globalnih integracijskih tokovih, posebno pozornost pa bodo namenili novim komunikacijskim tehnologijam.

Po zaključku plenarnega zasedanja je predvideno sprejetje in podpis memoranduma o sodelovanju na področju kulture v njenem najširšem pomenu ter spodbujanju sodelovanja v evropskih in drugih mednarodnih organizacijah.

Srečanje ministrov spremlja tudi kulturni programom, s katerim obeležujejo 1150. obletnico začetkov slovanske pismenosti ter prihoda sv. Cirila in Metoda na Moravsko. Tako so že v torek v Narodni in univerzitetni knjižnici v Ljubljani odprli razstavo, posvečeno Supraseljskemu kodeksu. Dragocen cirilski rokopis, vpisan na Unescov seznam Spomin sveta, povezuje vse slovanske narode.

Forum slovanskih kultur je bil ustanovljen leta 2004 z namenom spodbujanja razvoja kulturnega sodelovanja v najširšem pomenu med vsemi državami, katerih prebivalci govorijo slovanske jezike. Akt o ustanovitvi je podpisala tedanja ministrica za kulturo Andrejo Rihter, ki jo je vlada imenovala tudi za članico prve uprave foruma. Danes ustanovo povezuje deset slovanskih držav in tri članice opazovalke.

Ustanovitev foruma je temeljila na skupni izjavi ministrov za kulturo slovanskih držav, ki so jo podpisali na neformalnem srečanju v Sloveniji decembra leta 2002. Zavezali so se, da bodo okrepili in spodbudili sodelovanje v kulturi v njenem najširšem pomenu v sklopu evropskih in drugih mednarodnih organizacij.