Slovenija 11.4.2013 4:00

Nagrada Riharda Jakopiča letos slikarju Tugomirju Šušniku

Ljubljana, 11. aprila - V Moderni galeriji bodo drevi podelili najvišje nacionalno priznanje za likovno umetnost, nagrado Riharda Jakopiča, ki jo bo prejel slikar akademski slikar Tugomir Šušnik. Letos bosta prvič podeljeni tudi Jakopičevi priznanji, ki ju bosta prejela umetnica vizualne umetnosti Marija Mojca Pungerčar in akademski slikar Silvester Plotajs Sicoe.

Šušnik bo nagrajen za doprinos in vnašanje novosti na likovno področje slovenske likovne umetnosti, so sporočili iz Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov (ZDSLU).

Nagrajenec sodi med vodilne predstavnike srednje generacije slovenskih likovnih umetnikov. V slovenskem prostoru je prisoten že od začetka 70. let. Je izrazit slikarski teoretik. Sam pravi, da ga navdihujejo teoretski teksti ter modernistične umetnine.

Šušnik, rojen leta 1948 v Ljubljani, je leta 1976 diplomiral iz slikarstva na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani, kjer je opravil še slikarsko specialko. Leta 1997 se je kot Fulbrightov štipendist izpopolnjeval v New Yorku.

Njegova dela so uvrščena v reprezentančne izbore sodobne slovenske likovne ustvarjalnosti. Leta 1996 je imel obsežno pregledno razstavo v Moderni galeriji v Ljubljani. Prejel je več nagrad, med njimi Župančičevo nagrado mesta Ljubljana in nagrado Prešernovega sklada.

Odbor za podelitev nagrade in priznanj so letos sestavljali Monika Ivančič Fajfar (predsednica), Bojana Piškur, Žiga Kariž in Črtomir Frelih.

Nagrado Riharda Jakopiča podeljujejo ZDSLU, Akademija za likovno umetnost in oblikovanje, Slovensko društvo likovnih kritikov in Moderna galerija. Nagrado od leta 1969 podeljujejo za življenjsko delo ali za pomemben prispevek na področju likovne umetnosti v zadnjih petih letih. Lani je nagrado prejel slikar Zmago Lenardič.