Svet 11.4.2013 5:30

Na Dunaju dela nizozemske fotografinje Hellen van Meene

Dunaj, 11. aprila - V dunajski galeriji Ostlicht bodo med 13. aprilom in 9. junijem na ogled dela nizozemske fotografinje Hellen van Meene, ki je poznana predvsem po portretih deklic, ki jih je posnela na potovanjih po ZDA, Japonski, Rusiji, Angliji in Litvi, so sporočili z Agencije za stike z mestom Dunaj ComPRess.

Dela fotografinje so razstavljali že številni muzeji po svetu, med drugimi Muzej Van Gogh v Amsterdamu in Muzej Folkwang v Essnu. Z razstavo Portreti Hellen van Meene pa se bo umetnica, rojena leta 1972, s 100 fotografijami prvič predstavila tudi v avstrijski prestolnici.

Nizozemska fotografinja je zaslovela s fotografijami deklic in androgenih fantov, ki jih je k fotografiranju nagovorila na ulici. Kot so zapisali v sporočilu za javnost, fotografije dajejo vtis intimnosti in čutnosti, ker fotografinja pri delu ni uporabljala umetne luči.

Portreti prikazujejo negotovo in občutljivo naravo mladostniške identitete in poudarjajo čustveno ranljivost in psihološko kompleksnost mladostnikov, razpetih med otroštvom in odraslostjo, spreminjajočim se telesom in silovitimi čustvi ter med potrebo po varnosti in hrepenenjem po svobodi.