Svet 10.4.2013 16:29

Louvre zaprt zaradi stavke zaposlenih proti žeparjem

Pariz, 10. aprila - Sloviti pariški muzej Louvre so danes zaprli zaradi stavke zaposlenih. Ti so protestno zapustili delovna mesta zaradi porasta števila izjemno agresivnih žeparjev, katerih tarča so tako obiskovalci kot zaposleni v muzeju. Vodstvo muzeja je sicer že decembra lani zadevo prijavilo pristojnim organom in zahtevalo boljši policijski nadzor.

Francija. Pariški muzej Louvre. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Francija.
Pariški muzej Louvre.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

"Pravico, da zapustijo delovno mesto, je danes izkoristilo 200 zaposlenih v muzeju," je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal tiskovni predstavnik muzeja. Okoli 100 stavkajočih se je kasneje zbralo pred francoskih ministrstvom za kulturo, kjer so sprejeli njihove predstavnike.

Po mnenju predstavnice sindikata SUD Christelle Guyader so imeli zaposleni v muzeju preprosto vsega dovolj: "Občasno so v službo prihajali prestrašeni, saj so se zavedali, da se bodo morali soočiti z izjemno agresivno in dobro organizirano skupino žeparjev."

Dodala je, da so med žeparji tudi otroci, za katere je obisk muzeja brezplačen. "Ko jih je policija prijela zaradi kraje, so se čez nekaj dni ponovno vrnili na kraj zločina," je dejala.