Slovenija 11.4.2013 13:11

V mariborski Galeriji Hest razstava Franceta Slane

Maribor, 11. aprila - V mariborski Galeriji Hest bodo danes odprli razstavo in predstavili novo monografijo slovenskega slikarja Franceta Slane. Na razstavi bo predstavljenih okrog 25 umetnikovih del v tehniki olje na platnu iz novejšega obdobja.

Slano in Galerijo Hest druži več kot 20-letno sodelovanje. V tem času so organizirali več avtorjevih samostojnih razstav, sodeloval je tudi na številnih skupinskih razstavah in kolonijah, ki jih prireja galerija. Avtorjeva dela so tudi ves čas v prodajni ponudbi galerije.

Leta 2000 je Galerija Hest že izdala monografijo o umetniku, letos ji je sledila nova. Ta predstavlja umetnikov opus od leta 1955 do danes. Avtor besedila je Milček Komelj, ki bo delo predstavil tudi na današnjem odprtju razstave. Razstava bo na ogled do 25. aprila.

Slana se je rodil leta 1926 v Bodislavcih pri Ljutomeru. Javnosti se je prvič predstavil na skupinski razstavi slovenskih likovnih umetnikov v Črnomlju leta 1945. Istega leta se je vpisal na Akademijo za likovno umetnost v Ljubljani.

Prvo samostojno razstavo je imel leta 1953 v ljubljanski Mali galeriji, sredi 60. let pa je prejel nagrado Prešernovega sklada za ciklus umetniških stvaritev z motiviko po potresu porušenega Skopja.

Slana, katerega umetnost so zaznamovali figuralika, krajina in cvetlična tihožitja, živi in dela v Ljubljani in v vasi Krka na Dolenjskem.