EPK 2012 12.4.2013 15:14

Evropska prestolnica kulture s pozitivnimi ekonomskimi učinki

Maribor, 12. aprila - Preliminarni rezultati ekonomske raziskave učinkov lanske Evropske prestolnice kulture (EPK) kažejo pozitivno sliko. Po besedah kulturologa Andreja Srakarja je bil donos na investicijo med 1,4 in 1,9. "To pomeni, da je za vloženih 26 milijonov evrov bilo generiranih med 36 in 50 milijonov evrov sredstev v gospodarstvu," je dejal.

Maribor, Vetrinjski dvor. Predstavitev preliminarnih rezultatov ekonomske raziskave učinkov projekta EPK Maribor 2012. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Maribor, Vetrinjski dvor.
Predstavitev preliminarnih rezultatov ekonomske raziskave učinkov projekta EPK Maribor 2012.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Maribor, Vetrinjski dvor. Predstavitev preliminarnih rezultatov ekonomske raziskave učinkov projekta EPK Maribor 2012. Mariborski župan Andrej Fištravec. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Maribor, Vetrinjski dvor.
Predstavitev preliminarnih rezultatov ekonomske raziskave učinkov projekta EPK Maribor 2012.
Mariborski župan Andrej Fištravec.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Maribor, Vetrinjski dvor. Predstavitev preliminarnih rezultatov ekonomske raziskave učinkov projekta EPK Maribor 2012. Kulturolog Andrej Srakar in ekonomist Bogomir Kovač. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Maribor, Vetrinjski dvor.
Predstavitev preliminarnih rezultatov ekonomske raziskave učinkov projekta EPK Maribor 2012.
Kulturolog Andrej Srakar in ekonomist Bogomir Kovač.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Raziskavo za zavod Maribor 2012 izdeluje Ekonomska fakulteta v Ljubljani z ekonomistom Bogomirjem Kovačem. V njej želijo zajeti učinke EPK, ki jo je lani gostil Maribor s partnerskimi mesti, na lokalno okolje in izdelati možne perspektive nadaljevanja tega projekta. Končni rezultati naj bi bili znani 1. maja, danes pa so se avtorji raziskave v Mariboru sešli z lokalnimi predstavniki, da slišijo tudi njihove poglede.

Kovač je na novinarski konferenci po srečanju povedal, da je imela EPK izrazito povezovalen značaj in predstavlja izjemno pomembno blagovno znamko v evropskem in nacionalnem kontekstu. "To, kar je Maribor lani končal, je pravzaprav začetek novih kandidatur," je povedal in spomnil, da bo Slovenija leta 2025 ponovno na vrsti za EPK.

Delni rezultati raziskave kažejo, da je imela EPK pozitiven učinek za okolje. "Projekt je prinesel dodatno število turistov, in to zgolj zaradi EPK," je pojasnil Srakar. To je še najbolj vidno v mariborski občini, kjer so zabeležili okoli 30.000 novih turističnih prihodov in okoli 58.000 novih turističnih nočitev.

Pozitiven učinek je tudi povečan obisk kulturnih prireditev, saj naj bi gledališča pridobila zaradi EPK dodatnih 15.000 obiskovalcev. "Pozitivni rezultati se tudi že kažejo na ravni prihodkov podjetij, a tu še ne bi govorili o številkah, ker še niso znani natančni izračuni," je povedal Srakar.

So pa naredili okvirno oceno ekonomskega učinka, ki je tudi še zelo groba. "Lahko govorimo o tem, da je bil donos na investicijo v rangu med 1,4 in 1,9. To pomeni, da je za vloženih približno 26 milijonov evrov bilo generiranih med 36 in 50 milijonov evrov sredstev v gospodarstvu, kar mislimo, da je zelo pozitivno in se ujema z ocenami, ki so bile v preteklih letih narejene glede multiplikacijskih učinkov kulture," je dodal.

Novi mariborski župan Andrej Fištravec se je strinjal, da je treba zagotoviti, da bodo učinki EPK dolgoročni. Sam želi nadaljevati sodelovanje s partnerskimi mesti Ptuj, Murska Sobota, Velenje, Slovenj Gradec in Novo mesto. Na državni ravni naj bi o tej zadevi spregovorili maja ob napovedanem obisku vlade v Mariboru, na lokalni ravni pa bodo z rebalansom občinskega proračuna poskrbeli za nadaljevanje nekaterih vsebin EPK, je povedal.

Nujnost nadaljnjega sodelovanja in negovanja blagovne znamke EPK so izpostavili tudi predstavniki drugih mest, ki so sodelovala v projektu.