Slovenija 12.4.2013 10:05

Knjigotržci sprejeli Resolucijo o slovenskih knjigarnah

Ljubljana, 12. aprila - Na prvi konferenci o prihodnosti slovenskih knjigarn, ki je v četrtek potekala na Gospodarski zbornici Slovenije (GZS), je več kot 100 udeležencev sprejelo Resolucijo o slovenskih knjigarnah. Z njo želijo slovenski knjigotržci opozoriti na vlogo in položaj slovenskih knjigarn ter na njihov pomen za trajnostno delovanje slovenskega knjižnega trga.

V resoluciji med drugim opominjajo, da so knjigarne življenjskega pomena za avtorja, založnika in bralca, česar bi se morala celotna družba bolj zavedati. Po mnenju knjigotržcev bi bilo treba premisliti in prilagoditi poslovne modele knjigarn in najti spoj med digitalno tehnologijo in prijetnim doživetjem, ki ga nudi knjigarniški prostor.

Knjigarne morajo postati družabna in kulturna stičišča, informacijska središča in komunikacijska vozlišča, knjigarnarjem je treba priznati vlogo strokovnih svetovalcev, knjigotrštvu pa podeliti status stroke, med drugim piše v resoluciji.

V slednji je tudi poziv državnim institucijam, "da oblikujejo celovito politiko podpore knjižni industriji, temelječo na dvojnem značaju knjige".

Konferenco sta organizirala Zbornica knjižnih založnikov in knjigotržcev ter Društvo slovenskih knjigotržcev, udeležila pa sta se je tudi minister za kulturo Uroš Grilc in direktor Javne agencije za knjigo RS Aleš Novak. Resolucijo in druge zaključke s konference bodo predstavi na novinarski konferenci v torek, 16. aprila, ob 13.30, v prostorih GZS.